• Novinky

            • Best in English 2022

            • [SK]
              Dňa 30.11.2022 sa naša škola zapojila do medzinárodnej online súťaže Best in English 2022. Zúčastnilo sa jej 47 žiakov. Najlepšími riešiteľmi boli Szabolcs Šípoš (IV.A), Kristína Pócsaová (III.A), Katarína Sojková (IV.C), Jaroslav Sihelský (II.A), Réka Kóšik (III.A), Egon Riczi  (IV.A) a Fanni Varga (I.A). Ďakujeme všetkým za účasť!

              [HU]
              2022.11.30-án iskolánk bekapcsolódott a Best in English 2022 online versenybe. Iskolánkat 47 tanuló képviselte. Legjobb megoldóknak bizonyultak Šípoš Szabolcs (IV.A), Pócsa Krisztína (III.A), Katarína Sojková (IV.C), Sihelský Jaroslav (II.A), Kóšik Réka (III.A), Riczi Egon (IV.A) és Varga  Fanni (I.A). Köszönjük a részvételt!

            • Školské kolo olympiády z anglického jazyka - Angol olimpiász iskolai fordulója

            • [SK]
              Dňa 29.11.2022 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo olympiády z anglického jazyka. V dvoch kategóriách súťažilo 28 žiakov. V prvej kategórii zvíťazil Karol Ferencz (II.C), 2. miesto obsadila Lili Csöbönyei (I.A) a na 3. mieste sa umiestnil Zoltán Tóth (II.C). V druhej kategórii zvíťazil Roland Eduard Vass (III.A), na 2. mieste skončila Evelin Juhász (IV.A) a na 3. mieste Réka Kóšik (III.A). Gratulujeme víťazom! Karol Ferencz a Roland Eduard Vass budú našu školu reprezentovať na okresnom kole v januári.

              [HU]
              2022.11.29-én megrendezésre került gimnáziumunkban az angol olimpiász iskolai fordulója. Két kategóriában 28 diák mérte össze tudását. Az első kategóriából győztesen került ki Karol Ferencz (II.C), 2. helyezett lett Csöbönyei Lili (I.A) és a 3. helyen végzett Zoltán Tóth (II.C). A második kategóriában győzött Vass Roland Eduard (III.A), 2. helyen végzett Juhász Evelin (IV.A) a 3. helyezett pedig Kóšik Réka (III.A) lett. Gratulálunk a győzteseknek! A két első helyezett fogja iskolánkat képviselni januárban a járási fordulón. 

            • Viacboj všestrannosti

            • Dňa 29. novembra 2022 sa na našej škole konala športová súťaž Viacboj všestrannosti. Súťaže sa zúčastnili žiaci deviateho ročníka ZŠ Školská, ZŠ Farská lúka, ZŠ Mocsáryhožiaci prvého ročníka nášho gymnázia. Žiaci si zmerali svoje sily v nasledovných súťažných disciplínach: zhyby na hrazde, kľuky na bradlách, trojskok z miesta znožmo, stojka na hlave, kotúľ vpred, vytrvalostný člnkový beh atď. Súťažilo sa v kategóriách chlapcov a dievčat. V oboch súťažných kategóriách zvíťazili žiaci ZŠ Farská lúka, na 2. mieste sa umiestnili žiaci ZŠ Školská3. miesto obsadili žiaci našej školy. Všetkým srdečne gratulujeme!

            • Kirándulás Ady nyomában Klapka városában

            •   Utazásunk reggele egyáltalán nem indult létszámhiányosan, sőt, enyhe többlet volt, mivel valahol hiba csúszott a számításokba. Így jött ki ötven helyre ötvenegy személy. Nos, az érdeklődésre nem lehetett panasz. Elindultunk:  "Hegyen, völgyön, alagúton, nem tévedünk el az úton...", csak épp Hazajáróra játszottunk a szürke nemhogy ötven, de száz árnyalatát is felvonultató aszfalton. Azaz nem épp ismert falvakon keresztül döcögtünk az agyonra foltozott úton, amire jött a színmegállapítás, és arra az igencsak találó "van az több is" megjegyzés.

                Aztán ismerősebb lett a táj, nagyrészt Ipoly és határ mentén haladva végül csak elértünk Komáromba. Az erőd elé "letáboroztuk" a buszt, aztán vártunk a csapat nagy részére, mert szinte mindenkinek dolga akadt. Először a híres erődöt vettük be egy rövid idegenvezetés segítségével. Utána megnéztük a Selye Egyetemet, majd gyors ismertető a Klapka téren, ami a temesvári születésű, de felmenőiben cseh-morva származással rendelkező és nemét anyanyelvű 1848/49-es honvédtábornokról, Komárom védőjéről neveztek el. Itt található a városháza előtt az egész alakos szobra. "Komáromban Klapka induló szól délben, még mindig büszke trombitaszó száll a lenge szélben."

                Ezt éppenséggel most pont nem sikerült elcsípnünk, de egyébként ilyenkor egy huszár jelenik meg a városháza tornyában, és megszólal a híres induló. Csak egy ugrás volt  a következő állomásunk, az Európa udvar, ami különböző nemzetek építészetét mutatja be. Kaptunk egy  feladatot, hogy próbáljunk minél többet beazonosítani (sajnos a délszlávokat nem lehetett, felújítás alatt vannak), illetve keressük majd meg Jókai szobrát, a Jókai Színházat és Egressy Béni szobrát is. Szelfit készítettünk velük és készültünk az esti előadásra.

                Hűvös volt, és próbáltunk minél gyorsabban eljutni a busztól a VMK-ig, függetlenül attól, hogy valamennyien elfáradtunk az utazás és a városnézés alatt, mégis  nagyon vártuk a műsort. Mikor a nézőtér teljes sötétségbe borult, és az előadás elkezdődött, kíváncsian, néhányan kissé bizonytalanul vártuk, vajon hogyan is hangzik egy szimfonikus Ady előadás. Már az első versnél éreztem, hogy a produkció nem hagyta cserben az elvárásainkat, és hogy Ady Endre versei és a zene ténylegesen kéz a kézben járnak. A dallamok új mélységeket adtak a verseknek, és sokkal átélhetőbb, közelebbi élményekkel gazdagodtunk. Akiben eddig Ady mellékes művészként élt, annak a véleménye ez után az este után minden bizonnyal megváltozott.

              Lejegyezték: Bystron Karina és Csöbönyei Lili