• Novinky

      • Infoprog 2022 – nemzetközi informatikai verseny / medzinárodná súťaž v informatike

      • [HU]

       Országok: Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia

       Iskolák száma : 19

       Versenyzők száma : 68

       A Füleki Gimnázium 2022. április 28-án már huszonhetedik alkalommal rendezte meg Füleken a szlovákiai magyar középiskolák országos informatikai versenyét és a kárpát-medencei magyar középiskolák versenyét, az INFOPROG 2022-et.

       A levelező fordulók feladatainak (2021. november – 2022. március) a megoldásaival lehetett a versenybe bekapcsolódni. A levelező fordulók eredményei alapján került sor a verseny online döntőjére 2022. április 28.-án. A középiskola 1-2. évfolyama a B kategóriában, a 3-4. évfolyama az A kategóriában versenyzett programozói és felhasználói kategóriában. A programozói kategóriában a diákok Python, C++, C#, Pascal, Java nyelven kellett megoldaniuk a feladatot. A felhasználói kategória táblázatkezelésben, szövegszerkesztésben és adatbázis kezelésben mérte össze erejét.

       Szintén a verseny része a döntő ideje alatt tartó rejtvény és kódfejtő játék ami óriási sikert arat immár sok éve. A játékban tanárok, diákok, kísérők egyaránt részt vehetnek.

       A Füleki Gimnázium diákja Gáspár András a programozási A kategóriában bizonyult a negyedik legjobbnak a mezőnyben. Az összesített Kárpát-medencei versenyben Gáspár András a programozási A kategória 5. helyén végzett a négy ország 19 középiskolájának diákjai közül. Gratulálunk!

       Tomolya Róbert

       [SK]

       Infoprog 2022 – medzinároná súťaž v informatike

       Gymnázium-Gimnázium Fiľakovo usporiadalo 27. ročník celoštátnej sútaže informatiky pre stredné školy s vyučovacím jazykom maďarským - INFOPROG 2022 s medzinárodnou účasťou. V Slovenskej republike je táto stredoškolská sútaž jedinečná. Vyhlasovateľom je Ministertsvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

       Študenti súťažia z rôznych miesť - od Bratislavy až po Košice-, a z Maďarska a Rumunska, Srbska. Na základe dvoch korešpondenčných kôl (október 2021 - marec 2022) sa do finále dostali len najlepší riešitelia. Online finále sa uskutočnilo 28. áprila 2022. Do finále postupujú najlepší jednotlivci z korešpondenčných kôl. Tohoročného finále sa zúčastnilo 68 súťažiacich z 19 škôl (Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Srbsko). Súťaž dala možnosť zmerať si sily v dvoch vekových kategóriách, kategória B pre 1-2. ročník, a kategória A pre 3-4. ročník. V programátorskej kategórií študenti riešia úlohy v programovacích jazykoch Python, C++, C#, Pascal a Java. Používateľská kategória rieší úlohy v aplikačných softvéroch Excel, Access, Word.

       Študent gymnázia vo Fiľakove András Gáspár, v programátorskej A kategórii obsadil v celoslovenskej súťaži štvrté miesto. V medzinárodnej súťaži Infoprog Open (4 krajiny, 19 škôl, 54 študentov) András Gáspár sa umiestnil na 5. mieste. Gratulujeme!

        

       Tomolya Róbert

      • Zrínyi Ilona Matematikaverseny

      • Tehetséges matematikusainkról

       A Matematikában Tehetséges Gyermekekért (MATEGYE) Alapítvány 2022-ben is megrendezte a matematika népszerűségének növelését és a tehetséges diákok felfedezését célul tűző Zrínyi Ilona Matematikaversenyt. A versenyen az iskolák 2-12. osztályos tanulói vehetnek részt. A verseny feladatsoraival a tanulók logikus gondolkodását szeretnék felmérni és lehetőséget biztosítani arra, hogy összemérhessék matematikai tudásukat.

       A verseny eltér a hagyományos versenyektől. Rövid idő alatt kell kiválasztani öt válasz közül a helyeset. (Egy feladatra átlagosan 3 perc jut) Ez egyszerűnek tűnik, de találgatással, tippeléssel mínusz pontokat lehet elérni, ami csökkenti a jó válaszokért elért pontok számát.

       A feladatlapok javítása központosítva egy helyen és számítógéppel történik.

       A feladatmegoldók teljesítményét évfolyamonként értékelik. A legjobb eredményt elért versenyzők oklevelet és tárgyi jutalmat kapnak.

       Iskolánkba három oklevél érkezett. Két gimnáziumi első díj, Balog Szilárd (4. A) és Beke Noel (3. A) részére. A harmadik oklevelet, a közép- szlovákiai 3. helyezésért, Molnár Krisztián, a kvarta osztály diákja kapta.

       A csapatok versenyében, a kvarta osztály tanulói, Darabos Barbara, Molnár Krisztián és Tóth Sebestyén, 2. helyezést vívtak ki. A sorrendet az iskola három legtöbb pontot elért tanulójának összpontszáma alapján állapítják meg.

       Gratulálunk az elért eredményhez és további sikereket kívánunk!