• Novinky

            • Határtalanul

            • A Határtalanul műveltségi versenyben 158 000 diák között 5 diákunk is versenyzett és NAGYDÖNTŐS lett!

              Tóth Viktória, Bystron Karina, Simon Roland, Oravecz Zoltán és Molnár Krisztián jutalmul részt vehetett egy táborozáson, ahová Molnár László tanár úr kísérte el őket.

              Köszönjük a lehetőséget!

            • Zlatý Amos

            • [SK]

              15. ročník ankety Zlatý Amos sa uskutočnil 15. júna 2022 v Pezinskom kultúrnom centre. Hlavným organizátorom je občianske združenie ADEVYK, hlavným partnerom je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ocenenia sa rozdávali v rôznych kategóriach.

              Titul Naj učiteľ národnostných menšín získala pani učiteľka Zsuzsanna Szvorák, Gymnázium-Gimnázium Fiľakovo

              Gratulujeme!

               

              [HU]

              Az idei „Zlatý Amos“ díjazottjait június 15-én jutalmazták meg a Bazini Kulturális Központban, melyet az ADEVYK Polgári Társulás szervezett a Szlovák Köztársaság oktatásügyi, tudományos, kutatási és sportminisztériumával együtt. A rendezvény fővédnöke Zuzana Čaputová elnökasszony volt.

              A LEG” tanár nemzetiségi kategóriájának győztese Szvorák Zsuzsa, a Füleki Gimnázium tanára.

              Gratulálunk sikeréhez!

            • Vzdelávací cluster vo Fiľakove a v priľahlom regióne

            • V piatok, 26.5.2022, sme začali oficiálne budovať, s podporou pána primátora, vzdelávací cluster vo Fiľakove a v priľahlom regióne. Ide o vzájomné vzdelávacie presieťovanie škôl s cieľom vzájomnej spolupráce a zvyšovania úrovne vzdelávania zapojených škôl. Ak všetko pôjde dobre, tak na jeseň do tohto clustra začnú oficiálne vstupovať aj ďalšie ZŠ z Fiľakova. Na obrázkoch sa podpisuje "Zmluva o spolupráci" s prvou zo zúčastnených škôl, so ZŠ Školská vo Fiľakove.  Možno toto bude cesta pre malé školy - budovať sieť naprieč všetkými stupňami vzdelávania v mikroregióne. Držíme si palce, aby toto bol začiatok zvyšovania vzdelanostnej úrovne žiakov v regióne Fiľakovo.

            • Bécsi Verőfényben a füleki gimnazisták!

            • A Kárpát-medencét átfogó bécsi ünnepi versmondó- és prózamondó versenyen vettek részt a Füleki Gimnázium diákjai.

              A 25+ második negyedszázadba átlépő „Verőfény“ versenyen első helyezést ért el Tóth Viktória, kvartás diákunk, kiemelt különdíjasunk lett Szepesi Panni Dorina és a 80 diák között kiválóan szerepelt Darabos Barbara és Magtamás Zille is.

              Gratulálunk a versenyzőknek!

            • Díjeső az országos fesztiválon

            • A 46. Duna Menti Tavaszon kiválóan szerepelt a Zsibongó Kisszínpad, hiszen gyémátsávos elismerést kaptak és Tóth Viktória, a legjobb szereplő díját is kiérdemelte.

              Előadásukat főleg azért emelték magasabbra a többinél, mert a lokálpatriotizmus, a játékosság, a közösség szeretete hatotta át a történetet és az előadást is.

              Nagy büszkeség ez nekünk, hogy a Duna Menti Tavasz történetében más csoport nem nyerte el kétszer egymás után a legmagasabb elismerést.

              A csoport rendezője, Szvorák Zsuzsa megkapta a Duna Menti Tavasz életmű díját, a Dusza István-díjat.

              Az alábbiakban, a Füleki Gimnázium volt diákja, Laboda Róbert laudációját mellékeljük.

               

              Szvorák Zsuzsa - a nagybetűs ember!

              Kerek történet ez, nincs mese; az élet a legjobb dramaturg. Ezekre a deszkákra, (amiken most épp nem állhatok) először Zsuzsa néni hozott el engem. Azt hiszem ennek már huszonöt éve. Mennyi minden történt azóta. Én felcseperedtem, Zsuzsa néni pedig azóta is rendez, hol Apropós színekben, hol Zsibongós színekben. Hol a Duna Menti Tavaszra, hol a Jókai Napokra készíti a tanítványait. Az ég kék, a szél fúj, Zsuzsa néni rendez !

               Nincs ebben semmi meglepő. Évtizedek óta a világ legtermészetesebb dolga az, hogy Füleken, abban a csodálatos kisvárosban, minden évben van harminc-negyven aktuális színjátszó aki a vérét adná egy előadásért. Azt hiszem, hogy ez több, mint húsz év alatt közel ezer tanulót/diákot jelent. De hagyjuk a számokat. Pontosan tudom mit jelent Zsibongósnak, majd később Apropósnak lenni. Tudom, hogy nem egy egyszeri kaland. Tudom, hogy párosul mellé tartás és egy hatalmas adag szeretet is! Mert ott van mögötte az ember és az emberség! A nagybetűs ember, akit pusztán a művészet miatt, a színjátszás szeretete miatt nem lehetne ekkora szívvel követni. Művészileg akármilyen jó lehet az ember, ha emberileg követhetetlen.

              Zsuzsa néni az az ember, aki a gyerekeket nem érteni, hanem érezni tanítja elsősorban. Igen, itt történik meg a csoda. Igen, a füleki csodák a szürke hétköznapokban; amikért érdemes füleki gimnazistának lenni. Ezek azok a csodák, amiket mi emberek kergetünk! A próbák  felejthetetlen, nyüzsgő hangulata, Zsuzsa néni instrukciói és a családdá válás folyamata! Büszkén jelenthetem ki, hogy mi egy nagy közös Apropós és Zsibongós család vagyunk!

              Sok kis gyerekkel és egy csodálatos anyukával! Fel akartam sorolni a díjakat Zsuzsa néni, amiket eme két színjátszó csoport már megnyert, de azt hiszem, hogy az egy más rendezvényen egy külön programpont lehetne. Na meg különben is; Zsuzsa néni tényleg azt tanította nekünk, hogy a díjak másodlagosak. Első a darab, és az együtt töltött idő! És ez nem valami plágium, ez tényleg így van! Ezért is állhat ma Zsuzsa néni ezeken a deszkákon.

              Egyszerű ez, ahol nincs görcsösség, ott van a győzelem. Sőt, hogy ne beszéljek mellé a Zsibongóban és az Apropóban mindenki győz, minden fél nyer.

              Legfőképp a közönség, ha van szerencséje látni a végterméket.

              Lehet túlontúl patetikus lesz, amit most írok, de Zsuzsa nénitől kaptam minden első és második löketet ahhoz, hogy ma az legyek aki. És én csak egy csepp vagyok abban a bizonyos hatalmas palóc tengerben, amit Ő teremtett.

              Zsuzsa néni!

              Maga nélkül otthon nálunk nem lenne a színjátszásnak se múltja, se jelene se jövője!

              Maga nélkül nagyon sok kamasz csak illúziókat kergetne.

              Maga nélkül nem lenne egy nagy közös családunk!

              Úgyhogy én, így harmincöt évesen is csak ugyanúgy, mint az a szertelen gimnazista is csak köszönni tudom, hogy bárhova is sodor a sors - nem fáj a tartás!Van miből táplálkoznom! Szilárd alapokat kaptam! Szilárd alapokat kaptunk!

              Öntől, Zsuzsa néni!

            • Európai konzultáció rendezvénysorozat

            • Május 25-én elkezdődött az Európai konzultáció rendezvénysorozat Szécsényben.

              Iskolánk diákjai meghívást kaptak, így egy tartalmas, szép napot tölthettek Szécsényben, Hollőkőn, Varsányban.

            • Füleki Gimnázium 2022-es első bálozói

            • A Füleki Gimnázium 2022-es első bálozói mutatták be tánctudásukat és tehetségüket.

              A jóhangulatú estével diákok és szülők egyaránt megleptek bennünket.

              Köszönjük szépen Ligart Ivan, tánctanárnak a szakmai felkészítést illemtanból és tánctudásból.

              A Tisztelt Szülők szervezésből vizsgáztak jelesre! Köszönjük szépen!

            • Tompa-Petőfi országos versmondó verseny

            • A Tompa-Petőfi országos versmondó versenyen Vass Roland Ede magas színvonalú előadásával a döntőbe jutott. Muszka Sándor: Ildikó c. előadásával vívta ki a nagyérdemű közönség elismerését.