• Novinky

            • PyCon SK2022

            • [HU]

              A Füleki Gimnázium a PyCon SK2022 konferencián

              Nemzetközi Python programozói konferencián vettünk részt Pozsonyban, ahol a programozható drónok oktatási tapasztalatairól tartottunk előadást. RNDr. Tomolya Róbert, PhD bemutatta a programozható drónok lehetőségeit, az általa készített honlapot, melynek célja a drónprogramozás könnyebb elsajátítása. A jelenlévőknek alkalmuk nyílt gyakorlatban is megszemlélni a drónokat. Ezt követően Mgr. Juraj Péter bemutatta a Füleki Gimnázium és a Besztercebányai Kerületi Önkormányzat közös új projektjét „Tovaszálló drónok” címmel, melynek keretében a drónkészleteket az iskolák ingyenesen kölcsönözhetik és használhatják az oktatási folyamatban. Meglepő módon a professzionális programozók világában is nem várt sikert értünk el, és a projektünk iránt más régiók is nagy érdeklődést mutattak.

              https://www.youtube.com/watch?v=k3iuic7XqCs&list=PLeK_HepiMJKIGVaNQU9EaQXQ0uM18gJvG&index=11

              [SK]

              GymFil na PyCon SK2022

              Boli sme na medzinárodnej konferencii programovania v jazyku Python a mali sme samostatnú prednášku o využívaní programovateľných dronov vo vyučovacom procese. RNDr. Róbert Tomolya predstavil možnosti programovateľných dronov, web stránku, ktorú vytvoril na čo najjednoduchšie osvojenie si ich programovania a prítomným predviedol aj niekoľko praktických ukážok. Následne Mgr. Juraj Péter predstavil pripravovaný spoločný projekt Gymnázia Fiľakovo a BBSK, s názvom "Prelietavé drony", v rámci ktorého si budú môcť školy v územnej pôsobnosti BBSK vypožičať od našej školy sadu programovateľných dronov, aby v praxi ukázali žiakom túto vzrušujúcu disciplínu. Prekvapivo, aj vo svete profesionálnych programátorov sme zožali nečakaný úspech a veľký záujem aj z iných regiónov o náš projekt.

              https://www.youtube.com/watch?v=k3iuic7XqCs&list=PLeK_HepiMJKIGVaNQU9EaQXQ0uM18gJvG&index=11

            • Határtalan Színházi Fesztivál

            • [Hu]

              Iskolánk 70-edik évfordulója alkalmából Határtalan Színházi Fesztivált szervez Szvorák Zsuzsa vezetésével. A holnapi nap fellépnek Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium diákjai és iskolánkból a Zsibongó illetve az Apropó ifjú tehetségei. A közös programok fakultatív kirándulásokkal folytatódnak. A fesztivál a Határtalanul projekt keretén belül valósult meg, Besztercebánya megye támogatásával.

              Foto: Oravecz Emanuel Patrik/OREMPA

              [Sk]

              V rámci osláv jubilea školy (70. výročie sekcie s VJM a 50. výročie sekcie s VJS) Gymnázium - Gimnázium Fiľakovo, pod gesciou Zsuzsanny Szvorák, usporiada divadelný festival stredoškolských malých divadiel "Divadelný festival bez hraníc". Vystúpia na ňom súbory z Umeleckého odborného gymnázia v Budapešti a súbory z našej školy Zsibongó a Apropó. Táto udalosť je spojená celotýždennými spoločnými aktivitami a fakultatívnymi výletmi hosťujúcej školy spojenými so spoznávaním Slovenska. Festival prebieha s podporou projektu "Határtalanul" a s finančnou podporou BBSK.

              Foto: Oravecz Emanuel Patrik/OREMPA

            • Melódiakirályok

            • A révkomáromi Lehár Ferenc Polgári Társulásnak köszönhetően Melódiakirályok címmel rendhagyó művészettörténeti órán vehettek a füleki gimnazisták részt. A foglakozás célja volt, hogy az operettet kicsit közelebb hozzuk az ifjabb – középiskolás - korcsoporthoz is. Köszönjük Klemen Terézia előadását és Nagy Ibolya operett primadonna énekét. A szervezésért köszönet Szvorák Zsuzsa tanárnőnek.