• Novinky

      • Rókák vártak Erdélyben

      • Kultúrák Közötti Kommunikáció a Kárpát-medencében program fennállásának 22 évében a résztvevő iskolák diákjai Erdélybe, Sepsiszentgyörgyre utaztak, ahol a Székely Mikó Líceum vendégszeretetét élvezve egyhetes rendezvénysorozaton vettek részt. Iskolánkat Tóth Viktória, Köböl Barnabás, Köböl Tamás, Molnár Szebasztián képviselték Molnár László kíséretében.

       Az izgalmas egyhetes programsorozatról Tóth Viktória visszaemlékezését olvashatjátok.

       Rókák vártak Erdélyben

       Sokan mondják, hogy Székelyföld a második Magyarország. Nos, ez nem véletlen, mi is így jártunk, mikor megálltunk egy benzinkúton a határtól már elég messze, és magyarul szolgáltak ki. Sepsiszentgyörgy is hasonló volt. A szervező a 12 órás út után a Székely Mikó kollégiumba invitált minket, ahol megismerkedtünk a többi táborozóval is. KKKK. Nem csúszott meg a kezem, ezt a közösséget tényleg így hívják. A KKKK miatt kötöttünk ki Erdélyben, más táborozókkal együtt, akik Miskolcról, Budaörsről, Kárpátaljáról, Hajdúnánásról, Szabadkáról és persze Sepsiszentgyörgyről jöttek. A program elérte fő célját, mivel már a második napon mindenki mindenkinek mesélt a saját nyelvéről, szokásaikról és persze az iskolarendszer is szóba került. Erdélyben az osztályozás 10-ig számozódik, és suli előtt kötelező 1 év felkészítő, ez nálunk a 0. osztálynak felel meg, de egy hét alatt sok mást is megtudtunk.

       Ami kissé furcsa volt, hogy Sugásfürdőn a szállásunkon egy róka köszöntött minket, szó szerint megszólalt, majd tovább ment. Később megtudtuk, hogy ideszokott egy róka család, egyáltalán nem bántottak, az egyiket Jónásnak hívják. Ráadásul másnap egy mosómacit találtam, ahogy a kukát kutatta át. Barna macival nem futottunk össze, de ez is elég sok volt. A programot egy szokásos angyalka - bárányka játékkal kezdtük, melynél kihúzzuk valakinek a nevét és egész héten írni kell neki titkos leveleket, végül utolsó napon a levélíró felismerésére és kis meglepetésre is sor kerül.

       Sosem lustálkodtunk, hiszen szentmisével indult a reggel, őszi vásárral, sok előadással folytatódott, majd kalandparkkal és mini golffal zárult. A többi nap is fárasztóan érdekes volt. Kézdivásárhelyen a 9 mesterség kiállítását egy kis sikátorszerű utcácskában nézhettük meg, ahol az emeleten számomra ijesztő játékbabák is voltak, amiket az erdélyi népviseletek szerint öltöztettek fel. Csernáton, a Hazsmann Pál múzeumban láttuk meg a nagybetűs Székelykaput, ahol mindenki lőtt egy képet, ha nem kettőt. Emellett a régi traktorok is tetszettek. A sokszáz templom közül Gelencét kiemelem, mert a legrégebbi és a legértékesebb freskói vannak Szent Lászlóról és Jézus életéről. A másik a Fekete templom Brassóban, ami a legnagyobb talán egész Romániában, és a legtöbb orgonával rendelkezik, ami mellesleg még szép is. Mi meg sem mertünk mukkanni, mert a suttogást is tisztán lehetett hallani, de a látvány mindent vitt.

       Szórakozásra este került sor Sugásfürdőn a szállásunkon, ahol beszélgetéssel és kártyázással töltöttük az időt. Napközben viszont moziba, színházba, még kisvonatozni is elmentünk, ahol bemutatták a várost. Egy román órát is beiktattak a tervbe, hogy legalább köszönni tudjunk. Bunã ziua! Az utolsó napon egy 20 km-es túrára is sor került Tisica völgyében, ahol két csaholó potyautasunk is akadt, akik a medvéktől védelmeztek az út során. Az est fénypontja az angyalka - bárányka játék ajándékozása volt. Itt annyit vigyorogtunk, hogy már fájt az ajkunk, de ezután jött a szomorú búcsú. Egy utolsó alkalommal még kimehettünk a Sepsiszentgyörgyi parkba, hogy együtt lehessünk, majd másnap mindenki készült a hosszú útra hazafelé. Nehéz szívvel, de élményekkel gazdagon értünk haza azzal a tudattal, hogy a folytatás nem marad el. Nyáron Szlovéniába újra visszatérünk.

       La revedere!

      • Algoritmánia

      • [SK]

       Gymnázium - Gimnázium Fiľakovo, občianske združenie e-Talentum a Združenie maďarských pedagógov na Slovensku zorganizovali dňa 24.10.2022, v rámci európskeho EU Code Week 6. ročník IT súťaže Algoritmánia pre žiakov 7. - 9. ročníka ZŠ. Súťaže sa mohli zúčastniť v trojčlenných tímoch po predbežnej registrácii. Mohlo sa prihlásiť aj viacero tímov z jednej školy a na našu radosť to využilo viacero škôl. Úlohy súťaže sú všeobecne výpočtové a sú založené na vedomostiach, algoritmickom myslení a kreativite. Na overovanie lexikálnych vedomostí v tejto súťaži nie je priestor. Naším cieľom je vytvoriť príležitosti pre nadaných študentov v informatike na súťaženie, povzbudiť ich k získavaniu nových vedomostí v IT svete, ich rozvíjanie a naučiť ich tímovej práci.
       Do tohtoročnej súťaže sa zapojila Základná škola s materskou školou Józsefa Kármána z Lučenca, ZŠ Arnolda Ipolyiho z Ipeľského Balogu, ZŠ Gemerský Jablonec, ZŠ Ferenca Kazinczyho z Tornale, Reformovaná základná škola z Rožňavy, ZŠ Györgya Dénesa z Plešivca a ZŠ Istvána Koháryho II. z Fiľakova.
       Prvé miesto získalo družstvo zo ZŠ Istvána Koháryho II. z Fiľakova v zložení Vaculčiak Jázmin, Kóšik Boglárka, Vankó Ákos. Na druhom mieste družstvo zo ZŠ Gemerský Jablonec v zložení Hanyus Regina, Moskal Michal, Pataki Tamás Vajk a na treťom mieste znovu  družstvo zo ZŠ Istvána Koháryho II. z Fiľakova v zložení Bozó Fábián, Molnár Mátyás, Szókovács Viktor

       Gratulujeme víťazom a dúfame, že sa na budúci rok opäť stretneme!


       [HU]

       A Füleki Gimnázium, e-Talentum polgári társulás és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége 7-9. osztályos tanulók részére az Algoritmánia informatikai verseny 6. évfolyamát szervezte meg 2022. október 24-én, az európai EU Code Week keretén belül. A versenyen az alapiskola 7-9. évfolyamos tanulói vehettek részt háromfős csapatokban, előzetes regisztráció után. Egy iskoláról több csapat is benevezhetett és ezt a lehetőséget nagy örömünkre több iskola ki is használt. A verseny feladatai általános számítástechnikai ismeretekre, algoritmikus gondolkodásra és a kreativitásra épültek. A tananyag lexikális tudásának számonkérésére ezen a versenyen nem kerül sor. A célunk az informatikában tehetséges diákok számára lehetőséget teremteni a versenyzésre, valamint ösztönözni a megfelelő informatikai ismeretek elsajátítására, fejlesztésére, összemérésére és a csapatmunkára.
       Az idei versenyen részt vett az ipolybalogi Ipolyi Arnold Alapiskola, a Kármán József Alapiskola és Óvoda, az almágyi alapiskola, a tornaljai Kazinczy Ferenc MTA, a Rozsnyói Református Alapiskola, a Dénes György alapiskola Pelsőcről, továbbá a füleki II. Koháry István Alapiskola.
       A versenyen 1. helyzést ért el a II. Koháry István Alapiskola, Fülek Vaculčiak Jázmin, Kóšik Boglárka, Vankó Ákos összetételű csapata, 2. helyen Hanyus Regina, Moskal Michal, Pataki Tamás Vajk összetételű csapat végzett, Alapiskola és Óvoda, Gömöralmágy, és a 3. helyet a II. Koháry István Alapiskola, Fülek, Bozó Fábián, Molnár Mátyás, Szókovács Viktor összetételű csapata szerezte meg. 

       Gratulálunk a nyerteseknek és remélhetőleg jövőre ismét találkozunk!

      • Részleges napfogyatkozás

      • 2022.október 25. 

       A nagyszünetben az ebéd után különleges asztronómiai csemege várta a gimnázium diákjait. A fizika teremben felállított távcső segítségével a részleges napfogyatkozást figyelhették meg. 

       Részleges napfogyatkozáskor a Hold eltakarja a Nap egy részét. Ez egy több órás folyamat, amíg a Hold elhalad a Nap előtt. A jelenség leglátványosabb része, amikor a legnagyobb részt takarja el a Hold éppen az ebédszünetben volt és a reggel még felhős égbolt is kitisztult, így az érdeklődők nézhették és fényképezhették a részleges napfogyatkozást.  

       Aki ma erről lemaradt, 2025 márciusáig kell várnia, hogy Füleken ismét megfigyelhesse  a részleges napfogyatkozást.

      • Prelietavé drony - Tovaszálló drónok

      • [SK]
       V rámci dňa programovania na našej škole, sme 20.10., odštartovali ďalší spoločný projekt s
       BBSK s názvom “Prelietavé drony”. Jeho úlohou bude šíriť zručnosť programovania hravou
       formou. K tomu napomôžu programovateľné drony. BBSK zabezpečilo 3 sady
       programovateľných dronov s príslušenstvom, ktoré budú bezplatne zapožičané na jeden
       mesiac každej škole v BBSK, ktorá sa prihlási do tohto projektu a v rámci vyučovacieho
       procesu sa pokúsi programovať so svojimi žiakmi. Autor projektu, RNDr. R.Tomolya, PhD.,
       pripravil aj samostatnú webstránku, ktorá krok za krokom naučí záujemcov programovať tieto
       drony. Za BBSK prišli zahájiť projekt, garant projektu p. podpredseda BBSK Ondrej Lunter a
       p. primátor Attila Agócs. V rámci predstavenia dronov si obaja vyskúšali svoju zručnosť v
       programovaní a následne odovzdali na svoj prvý let výukové sady dronov riaditeľom
       fiľakovských základných škôl.

       [HU]
       Iskolánk október 20-án a programozás bűvöletében élt és ennek keretében új közös
       projektet indítottunk el a Besztercebányai Kerületi Önkormányzat (BBSK) segítségével
       „Tovaszálló drónok” néven. Ennek a programnak a célja, hogy az alap- és középiskolás
       diákok szinte észrevétlenül, játékos, kreatív módon sajátítsák el a programozás alapjait a
       programozható drónok segítségével. A kerületi önkormányzat 3 programozható
       drónkészletet biztosít, amelyeket 1 hónapra a jelentkező iskolák ingyenesen
       kikölcsönözhetnek, majd a tanórákon, szakkörökön használhatják a programozási készségek
       elsajátítására. A projekt értelmi szerzője, RNDr. R. Tomolya PhD., külön honlapot is
       készített, amelynek segítségével az érdeklődők lépésről lépésre betekintést nyerhetnek a
       drónprogramozás rejtelmeibe. A programozás során csatlakozott hozzánk Besztercebányai
       Kerületi Önkormányzat alelnöke,  Ondrej Lunter úr, aki a program garansa is egyben és
       Agócs Attila polgármester. Őket is bevontuk a drónprogramozás varázslatos világába, majd
       a füleki általános iskolák igazgatói átvehették a drónkészleteket és ezzel útjára indítottuk a
       tovaszálló drónokat.

      • 70 + 50 = 10 525

      • [SK]
       Máme svetový rekord

       70 + 50 = 10 525 - aj takáto môže byť matematika vo svete programovania. V rámci osláv 70. a 50. výročia školy naraz programovalo 120 študentov našej školy a pozvaných fiľakovských základných škôl. Táto akcia prebehla aj v rámci medzinárodného týždňa programovania CodeWeek 2022. Do jej medzinárodnej centrály sa nahlasujú všetky akcie a tak sa organizácia dostane na mapu programovania. V tomto roku len naša škola organizovala takto veľkú a početnú akciu. Výsledkom je teda svetový rekord, keď za hodinu naši žiaci zapísali 10 525 kódových riadkov. Počas programovania sa k nám pridal aj podpredseda BBSK, p. Ondrej Lunter, v sprievode p. primátora Attilu Agócsa.

       Nech Ťa sprevádza sila a algoritmus!

       [HU]
       Világrekordunk van

       70 + 50 = 10 525 - akár így is helyes eredmény lehetne a programozás világában. Az iskola 70. és 50. évfordulójának megünneplése keretében egyszerre 120 diák programozott iskolánkból és a meghívott füleki alapiskolákból. Erre az eseményre is a CodeWeek 2022 nemzetközi programozási hét részeként került sor. Minden akciót a nemzetközi központba jelentenek, így a szervezet felkerül a programozási térképre. Idén csak a mi iskolánk szervezett ekkora rendezvényt. Az eredmény egy világrekord, amin diákjaink 10 525 kódsort írtak egy óra alatt. A programozás során csatlakozott hozzánk a Besztercebányai Kerületi Önkormányzat alelnöke,  Ondrej Lunter úr, Agócs Attila polgármester kíséretében.

       Az Erő és az algoritmus legyen veled!

      • XI. LEGERE ORSZÁGOS IRODALMI VERSENY

      • A bölcsességre törekvő tanulónak a könyveket az aranynál és ezüstnél jobban kell szeretnie.- írja Johannes Amos Comenius. A Füleki Gimnázium harmadikosai ismét sokat olvasnak, mert készülnek a Nőiség, mítosz, irodalom témából. Fejezetek a 20. századi magyar női irodalomból. A második fordulóra novemberben kerül sor. Pócsa Krisztina, Fodor Réka, Kósik Réka és Tóth Dorottya képviselnek bennünket!