• Novinky

      • Jókaiho dni - Jókai Napok

      • Študentské divadlo malých javiskových foriem naštudovalo drámu bratov Čapkovcov Zo života hmyzu.

       Starší členovia súboru boli doplnení o študentov kvarty, prvákov, členov skupiny Everest a Lauru Burovincz, aby sa posilnila hudobná časť prípravy produkcie a aby sa mohla začať svedomitá príprava na naštudovanie diela. Z dospelých pomáhali fiľakovským gymnazistom a Miestnej organizácii Csemadoku pri príprave diela István Énekes, Fero Mráz, Janka Bialová, Endrődi-Mike Attila.

       Blahoželáme ku skvelému vystúpeniu!

       Az Apropó Kisszínpad 2019-ben Karel és Jozef Capek A rovarok életőből c.drámájával dolgozott.

       A csapat kvartásokkal és elsősökkel kiegészítve hatalmas munkát végzett, a megzenésített versek képviselői, az Everest tagjai és Burovincz Laura is segítetett a zenei közreműködésben. A felnőtt segítők: Énekes István, Fero Mráz, Janka Bialová, Endrődi-Mike Attila pedig újból kiváló munkát végezve segítették a Füleki Gimnázium és a Csemadok Helyi Szervezetének csapatát.

       Gratulálunk a kiváló szerepléshez!

      • Podunajská jar - Duna Menti Tavasz

      • Malá divadelná scéna Zsibongó sa umiestnilo na najpoprednejšom mieste

       44. ročník Podunajskej jari sa začal 28. mája 2019. Zsibongó aj v tomto roku sa dostalo do finále, preto mali možnosť zmerať svoju pripravenosť v celoslovenskej súťaži. V kategórii divadiel Malá scéna Zsibongó získala diamantové pásmo za predstavenie Malý kuruc.

       Režisérkou malej scény je Zsuzsanna Szvorák.

       A Zsinbongó Kisszínpad  a legelőkelőbb helyen végzett. 

       2019. május 28-án kezdődött a Duna Menti Tavasz 44. évadja. A Zsibongó Kisszínpad idén is bejutott a döntőbe, így ők is megmérettették magukat a diákszínjátszó csoportok országos seregszemléjén.

       A Színjátszók kategóriában a Füleki Gimnázium és a füleki Csemadok Alapszervezet Zsibongó Kisszínpada  A kis kuruc előadásáért gyémántsávos minősítést kapott. 

       Emellett meghívást kaptak a FESZT-FESZT nemzeközi versenyre is, ahol a színjátszásban egyedüliként képviselik Felvidéket.

       Volt diákunk, Laboda Róbert komáromi Színt-vivők csoportja szerkesztett játékkal érte el ugyanezt a sikert, ezért Budapesten a két csapat újra találkozik.

       A csoport rendezője Szvorák Zsuzsanna.

       a CSEMADOk weboldala

      • RBA

      • Na súťaži , ktorej sa zúčastnilo viac ako 80 družstiev, Gymnázium Fiľakovo bolo zastúpené dvomi družstvami.

       V kategórii Racing družstvá  Larimores a RoboBoss sa kvalifikovali úspešne. Vo finále však šťastie neprialo ani jednému družstvu, preto nemohli úspešne dokončiť súťaž. V kategórii Výzva, po úspešnej kvalifikácii, po dlhom súboji, družstvo Larimores získalo 3. miesto.

       https://robotickybattle.sk/

       A Füleki Gimnázium két csapattal vett részt a versenyen, melyen összesen több mint nyolcvan csapat versengett.

       A Racing kategóriában a Larimores és a RoboBoss csapat is sikeresen kvalifikált. A döntő során azonban cserbenhagyta a szerencse mindkét versenyző csapatot, így nem tudták sikeresen befejezni a versenyt.

       A Kihívás kategóriában a sikeres kvalifikáció után a Larimores csapat hosszas küzdelemben a harmadik helyen végzett.

      • Koncert For You

      • Žiaci gymnázia sa zúčastnili koncertu piatich mladých ľudí, ktorí bez použitia hudobných nástrojov interpretujú rôzne svetové aj domáce hity v a capella štýle.

       Túto akciu finančne zabepečili Spoločnosť Pro Futuro a základná organizácia CSEMADOK-u vo Fiľakove. 

       A Pro Futuro Polgári Társulás és a CSEMADOK füleki alapszervezetének anyagi támogatásával a gimnázium tetőterében a For You a capella stlusban zenélő együttes koncertjét tekinthették meg a gimnázium tanulói és tanárai. 

      • Ocenenie za herecké výkony - Színidiploma-átadás

      • Členovia dramatického súboru Apropó sa každoročne lúčia s maturantmi, ktorí opúšťajú našu školu. Toto slávnostné odovzdávanie diplomov sa koná v rámci návštevy divadelného predstavenia Národného divadla v Budapešti:

       Lúčili sa s Karinou Bystrianskou, s Barbarou Mikovou, s Miklósom Soósom a s Antóniom Czakóom.

       Az Apropó Kisszínpad tagjait hagyományosan színidiplomával búcsúztatják el társaik. Budapesten, az Erkel Színházbeli előadás után a Nemzeti Színház előtt kapták meg első oklevelüket a negyedikesek. Bari Kamilla, Bystrianska Karina, Mikó Barbara, Soós Miklós és Czakó António.

       Legyen csodálatos az utatok!

      • Duna Menti Tavasz elődöntője

      • V Tornali sa uskutočnil výber najlepších dramatických súborov na celoslovenské kolo súťaže Podunajská jar.

       Študenti nášho gymnázia  aj v tomto roku dosiahli vynikajúce výsledky. Režisérka je pani Zsuzsanna Szvorák. S predstavením:Malý Kuruc postúpili do celoslovenského kola.

       Duna Menti Tavasz elődöntője

       A Duna Menti Tavasz elődöntőjére Tornalján került sor. Most is kiemelkedőt nyújtott a Füleki Gimnázium Zsibongó Kisszínpada, mely Szvorák Zsuzsa rendezésében hozta el a Kis Kuruc című vadonatúj előadást. A színjátszók továbbjutottak az országos döntőbe.

       Regős János budapesti szakember villámértékelése a Duna Menti Tavasz, országos elődöntőről, melyen kiválóan szerepelt a Füleki Gimnázium Zsibongó Kisszínpada.

       „Kitűnő szervezésben, jó körülmények között mutathatták be a gyerekek az előadásaikat. Igaz, kicsit szokniuk kellett még az itteni a nagy színpadot, azt, hogy zsúfolt ház előtt játszanak, néhány csapatnak meg azt is, hogy először mutatkoznak be közönség előtt. Örvendetes, hogy új- vagy újjáalakult csoportok is bátran színpadra léptek, jöttek, hogy tanuljanak, tapasztalatokat szerezzenek a többiektől (Csicsergő Csoport Sajógömörből, a Meseláda 12 új taggal, a tavaly alakult Napraforgók Almágyról). A kilenc bemutatkozó együttesből hetet javasolt a zsűri a dunaszerdahelyi döntőn való részvételre. Már itt Tornaalján is kiemelkedőt nyújtott a harkányi Pimpó bábcsoport, amely Arany klasszikus balladáját, a Vörös Rébéket bontották ki nagyszerű árnybábjátékukban, a gömöri népmesét, a Malac Julcsát jókedvű, már-már gyermeki pimaszsággal feldolgozó helyi csapat, a Kincskeresők és a most is kiemelkedőt nyújtó füleki Zsibongó Kisszínpad, mely Szvorák Zsuzsa rendezésében hozta el a Kis Kuruc című vadonatúj előadást. Most nem jutott tovább, de a rendező-tanáraik meghívást kaptak Dunaszerdahelyre, hogy szakmai résztvevőkét legyenek jelen a fesztiválon: a buzitai Táncos Cipellők  és az almágyi Napraforgó bábcsoport Pöttöm Panna című előadásukkal – itt Tehetség Díj-at ítélt oda a zsűri, mivel egészen új csapatról van szó. Ez a díj azt jelenti, hogy jövőre ezzel, vagy egy másik előadással részt vehetnek a dunaszerdahelyi döntő programjában.”

      • Rozlúčka - Ballagás

      • Naši štvrtáci, verne tradíciám, sa slávnostne lúčili so svojou Alma Mater.

       Nielen učitelia, žiaci,zamestnanci školy a rodičia, ale aj poslanci samosprávneho kraja, primátor mesta a riaditelia základných škôl poctili svojou prítomnosťou našu rozlúčkovú slávnosť.

       Po slávnosti pred školou nasledoval tradičný sprievod mestom.

       Fotoalbum

       A gimnázium végzős diákjai hagyományainkhoz híven ünnepélyes keretek között búcsúztak el az Alma Matertől. 

       Az iskola tanárai, diákjai, alkalmazottai és a szülők mellett megyei képviselők, városunk polgármestere és a helyi alapiskolák igazgatói is megtisztelték ünnepségünket.  

       Az iskola előtti ünnepség után a városi körmenet következett.  

       Fotoalbum

      • Výtvarná súťaž - Képzőművészeti verseny

      • XVIII. Celoslovenská výtvarná súťaž  Istvána Ferenczyho

       Bence Molnár, žiak II.A tridy, súťažil v III. kategórii v téme staré hudobné nástroje. Jeho maľba, vyhotovená o husliach, na základe hodnotenia poroty získala 2. miesto.

       XVIII. Ferenczy István Országos Képzőművészeti Verseny

       Iskolánk másodikos diákja. Molnár Bence a rajzverseny III. kategóriájában, régi hangszerek témában versenyzett. A beküldött festménye, mely egy hegedűről készült a zsűri értékelése alapján második helyezést érdemelt ki.

      • Jubilejné maturitné stretnutie - Jubileumi érettségi találkozó

      • Jubilejné pomaturitné stretnutie

       Dňa 27. apríla 2019  o 15.00 sa začali zhromažďovať pred budovou gymnázia v roku 1969 zmaturovaní starí študenti spolu s ich triednym učiteľom Lászlóm Fehérom. Prišli na 50-ročné jubilejné stretnutie.

       Prijal ich riaditeľ gymnázia, László Molnár, ktorý po privítaní im odovzdal pamätné listy. Slávnosť pokračovala triednickou hodinou a recepciou.

       Jubileumi érettségi találkozó

       2019. április 27-én az 1969-ben a III.C osztályban érettségizett öregdiákok osztályfőnökükkel, Fehér Lászlóval együtt délután három órakor gyülekeztek a gimnázium épülete előtt. 50 éves jubileumi érettségi találkozóra érkeztek. Az öregdiákokat Molnár László igazgató fogadta, aki a vendégek üdvözlése után emléklapot nyújtott át a résztvevőknek. Ezután állófogadással és osztályfőnöki órával folytatódott az ünnepség.

      • RoboSum&RobotOlymp

      • V tomto roku už po 7.-krát sme usporiadali na našej škole súťaž RoboSum&RoboOlymp v konštrukcii a programovaní robotov s cieľom, aby popularizovala medzi žiakmi prírodovedecké poznatky a aby u nich podporila záujem o inžinierske a informatické odbory.
       Naše družstvo v zostave András Gáspár (1.A) Nikolas Molnár (1.A) a Adrian Szacsko (3.A) získali 1. miesto v oboch kategóriách.

       https://www.facebook.com/robosum

       Idén 7. alkalommal került megrendezésre iskolánkon a RoboSum&RobotOlymp elnevezésű robotépítési és robot-programozási verseny, amelynek célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására. 
       Larimores csapatunk (Gáspár András 1.A, Molnár Nikolas 1.A, Szacsko Adrian 3.A) a RoboSum és RobotOlymp kategóriákban is az 1. helyezést érték el.
       Gratulálunk!

       https://www.facebook.com/robosum

      • Súťaž Toldi - Toldi verseny

      • Našim heslom, spolu s Ferencom Méreim je: Dieťa je bytosť otvorená na svet. Hladkanie hladkaním, dobrú náladu dobrou náladou , činnosť činnosťou opätuje.
       Aj preto sme organizovali pre našich prímanov súťaž “Toldi”, aby najlepší žiaci si zmerali svoje vedomosti a schopnosti v tom, čo si  osvojili, čo vypátrali a čo pripravili ako projekt v rámci učiva o Toldim. Viac o tom hovoria fotky.

       Bola to dobrá zábava.

       Mérei Ferenccel együtt valljuk:
       A gyermek világra nyitott lény. A simogatásra simogatással, a jókedvre jó kedvvel, tevékenységre tevékenységgel felel.
       Ezért is rendeztünk a primosok részére Toldi-versenyt, hogy a diákok legjobbjai tevékenyen, jókedvűen mérettessék meg magukat, hogy mit sajátítottak el, kutattak ki és készítettek el projektként a Toldi tananyagának megtanulásakor. A képek önmagukért beszélnek.

       Szép mulatság volt!

      • Infoprog 2019

      • INFOPROG 2019 je medzinárodná súťaž študentov stredných škôl s vyučovacím jazykom maďarským v Karpatskej kotline.

       Finále súťaže je dvojdňové. Počas finále sa uskutoční súťaž v programovaní, súťaž v kategórii používateľských programov, kvíz škôl, súťaž študentských prednášok a hľadanie pokladu. Počas finále organizujeme aj odborné prednášky z oblasti informatiky pre súťažiacich a ich učiteľov.

       Medzinárodnej súťaže sa zúčastnili aj naši žiaci, z ktorých viacerí sa umiestnili medzi víťazmi. Súťaž prebieha na celoštátnej aj medzinárodnej úrovni. Žiaci nášho gymnázia sa umiestnili na prvom mieste spomedzi škôl, tak v celoslovenskej ako aj medzinárodnej súťaži .

       Ďalšie naše výsledky:

       Kategória “A” programátorskej súťaže:
       Péter Lukács získal 1. miesto v celoslovenskej a 2. miesto v medzinárodnej súťaži.

       Kategória “B” programátorskej súťaže:
       András Gáspár - 2. miesto v celoslovenskej a 4. miesto v medzinárodnej súťaži.

       Kategória”A” používateľských programov:
       Adrián Szacsko - 3. miesto v celoslovenskej súťaži

       Kategória “B” používateľských programov:
       Anna Viktória Both - 1. miesto v celoslovenskej a 3. miesto v medzinárodnej súťaži.

       Az INFOPROG 2019 a Kárpát-medence magyar tanítási nyelvű középiskoláinak nemzetközi számítástechnikai versenye.

       A verseny döntője kétnapos rendezvény. A döntő alatt sor kerül a programozói kategória és a felhasználói kategória versenyére, az iskolák vetélkedőjére, prezentációk bemutatására, valamint a kincskereső versenyre. A döntő ideje alatt informatikai előadásokat is szervezünk a résztvevők számára.

       A nemzetközi informatikai megmérettetésben diákjaink is részt vettek és többen a győztesek közé kerültek. A verseny országos és nemzetközi szinten zajlik.

       Az iskolák versenyben a nemzetközi és szlovákiai versenyben is első helyezést ért el a Füleki Gimnázium.

       További eredményeink:

       A programozói verseny A kategóriája:
       Lukács Péter - az országos verseny 1. helyezés, nemzetközi verseny 2. helyezés

       A programozói verseny B kategóriája:
       Gáspár András -  országos 2. helyezett és nemzetközi 4. helyezett

       A felhasználói verseny A kategóriája:
       Szacsko Adrián - az országos verseny 3. helyezés

       A felhasználói verseny B kategóriája:
       Both Anna Viktória - országos 1. helyezés és nemzetközi 3.  helyezés

      • Stretnutie IT Akadémie - IT Akadémia találkozó

      • V učebni fyziky Fiľakovského gymnázia sme usporiadali informačný deň pre základné a stredné školy z okolia s cieľom popularizovať projekt IT Akadémia.

       Po prednáške Evy Kalužákovej nasledovala vzorová hodina so žiakmi III. A triedy  pod vedením pani Moniky Szacskovej.

       Dúfame, že účastníkov môžeme čoskoro vítať medzi partnermi IT Akadémie a znovu ich stretnúť aj v IT Science laboratóriu nášho gymnázia.

       A Füleki Gimnázium fizika termében tájékoztató napot tartottunk a környék alapiskolái és középiskolái részére, melynek célja az IT Akadémia projekt népszerűsítése volt.

       Kalužáková Eva előadát egy bemutató óra követte, melyet iskolánk tanára, Szacsko Monika tartott a III.A osztály tanulói segítségével.  

       Reméljük, hogy a résztvevőket hamarosan IT Akadémia partnerként köszönthetjük és viszont láthatjuk őket a gimnázium IT Science Laboratóriumában is.

      • Pekná maďarská reč - Szép magyar beszéd

      • “Úspech je tým, čo nás urobí šťastným.” (István Széchenyi)

       Naši žiaci boli úspešní aj na krajskom kole súťaže “Pekná maďarská reč”. 
       V 2. kategórii Dalma Sonkoly sa umiestnila na 1. mieste a v 3. kategórii András Gáspár získal 2. miesto. Prajeme im veľa úspechov v celoslovenskom kole.

       "A siker az, ami boldoggá tesz." (Széchenyi István)

       Sikeresen szerepeltek gimnazistáink az idei Szép Magyar Beszéd verseny kerületi fordulóján. A 2. kategóriában Sonkoly Dalma kvartás tanulónk 1. helyezett lett, a 3. kategóriában Gáspár András 2. helyezést ért el.
       Sok sikert kívánunk nekik az országos megmérettetésben!

      • Sudoku

      • Z príležitosti Pamätného týždňa Istvána Koháryho, ZŠ Koháryho usporiadala súťaž Sudoku, ktorej sa zúčastnili  aj žiaci našej školy.

       V II. kategórii boli nasledovné výsledky:
       Róbert vetrák /primo/ - 1. miesto
       Krisztián Molnár /primo/ - 1. miesto
       Dávid Antal /primo/ - 10. miesto

       V III. kategórii:
       Evelin Juhász /kvarta/ - 8. miesto
       Eszter Ferenc /sekunda/ - 14. miesto

       A II. Koháry István Emlékhét keretében Sudoku versenyt rendezett a II. Koháry István Alapiskola. A rendezvényen iskolánk diákjai is sikeresen szerepeltek.

       A II.kategóriában elért eredmányeink: 
       Vetrák Róbert (Prímó) - 1. helyezés
       Molnár Krisztián (Prímó) - 1. helyezés
       Antal Dávid (Prímó) - 10. helyezés

       A III. kategóriában elért eredményeink:
       Juhász Evelin (Kvarta) - 8. helyezés
       Ferencz Eszter (Szekunda) - 14. helyezés

      • Medzinárodný deň lesov - Az erdők Nemzetközi Napja

      • Medzinárodný deň lesov a stromov sa koná každoročne 21. marca. Jeho cieľom je zvýšiť povedomie o hospodárení, ochrane všetkých typov lesov v prospech súčasných a budúcich generácií.

       Žiaci 2.A a 2.C triedy v spolupráci s odborníčkami Štátnych lesov z Kriváňa sa zúčastnili interaktívnej
       prednášky, v rámci ktorej zážitkovou formou získali cenné informácie o lesných biotopoch.

       Minden évben március 21-én ünnepeljük az Erdők Nemzetközi Napját. A természeti erőforrások jövő
       generációk számára történő megőrzésének fontos lépése, hogy megértsük az erdők jelentőségét és
       a velük történő fenntartható gazdálkodás szükségességét.

       Iskolánk 2.A és 2.C osztályos tanulói interaktív előadáson vettek részt, amelyen értékes információkat szereztek az erdei biotópok védelméről, jelentőségéről.

      • Petőfi Sándor versmondó találkozó

      • Spomedzi talentovaných recitátorov gymnázia Karina Koronczi a Barbara Darabos z prímy reprezentovali našu školu na IX. recitátorskom stretnutí menom “Sándor Petőfi”.

       Barbara Darabos získala 3. miesto.

       Gratulujeme!

       A gimnázium tehetséges versmondói közül a IX. Petőfi Sándor versmondó találkozón Koronczi Karina és Darabos Barbara primosok  képviselték iskolánkat.

       Darabos Barbara 3. helyezést ért le. 

       Gratulálunk!

      • Návšteva divadla - Színházlátogatás

      • Naši žiaci, vlastniaci permanentku, sa opäť zúčastnili divadelného predstavenia v Šalgotarjáne. Terajšie 3. predstavenie bola veselohra v predvedení umelcov Divadla Dunakanyar. Satira súčasnej francúzskej ženskej literatúry zábavnou formou sondovala vývoj priateľských vzťahov.

       Diákjaink, akik rendszeres bérlettel rendelkeznek, ismét színházi előadáson vettek részt Salgótarjánban. Az idei 3. színdarab egy komédia volt a Váci Dunakanyar Színház művészeitől. A kortárs francia nőirodalom sodró lendületű szatírája szórakoztató módon szondázta a baráti kapcsolatok alakulását.