• Novinky

            • Dejepisná súťaž - Lakiteleki történelmi vetélkedő

            • Tradične usporiadaná dejepisná súťaž v maďarskom Lakitelek mala tento rok tému prvej svetovej vojny a trianonskej zmluvy. Najúspešnejšie si z našej školy počínalo družstvo druháčiek – Anna Szepessy, Anna Viktória Both a Vivien Körmendi, ktoré sa po úvodných kolách prebojovali do semifinále a odtiaľ až do medzinárodného finále, kde ako jediný tím zo Slovenska obsadili 8. miesto.

              A minden évben megrendezendő Lakiteleki történelmi vetélkedő témája az idén Trianon volt. Iskolánkról legsikeresebben a Szepessy Anna, Both Anna Viktória és Körmendi Vivien alkotta csapat szerepelt, amely az írásbeli fordulók után elődöntőbe került. Az elődöntőben megmérettették tudásukat más Kárpát-medencei csapattal és sikeresen döntőbe kerültek. A döntőben egyetlen Szlovákiai csapatként versenyeztek és 8. helyezést értek el.

            • Jókaiho dni - Jókai Napok

            • Študentské divadlo malých javiskových foriem naštudovalo drámu bratov Čapkovcov Zo života hmyzu.

              Starší členovia súboru boli doplnení o študentov kvarty, prvákov, členov skupiny Everest a Lauru Burovincz, aby sa posilnila hudobná časť prípravy produkcie a aby sa mohla začať svedomitá príprava na naštudovanie diela. Z dospelých pomáhali fiľakovským gymnazistom a Miestnej organizácii Csemadoku pri príprave diela István Énekes, Fero Mráz, Janka Bialová, Endrődi-Mike Attila.

              Blahoželáme ku skvelému vystúpeniu!

              Az Apropó Kisszínpad 2019-ben Karel és Jozef Capek A rovarok életőből c.drámájával dolgozott.

              A csapat kvartásokkal és elsősökkel kiegészítve hatalmas munkát végzett, a megzenésített versek képviselői, az Everest tagjai és Burovincz Laura is segítetett a zenei közreműködésben. A felnőtt segítők: Énekes István, Fero Mráz, Janka Bialová, Endrődi-Mike Attila pedig újból kiváló munkát végezve segítették a Füleki Gimnázium és a Csemadok Helyi Szervezetének csapatát.

              Gratulálunk a kiváló szerepléshez!

            • Podunajská jar - Duna Menti Tavasz

            • Malá divadelná scéna Zsibongó sa umiestnilo na najpoprednejšom mieste

              44. ročník Podunajskej jari sa začal 28. mája 2019. Zsibongó aj v tomto roku sa dostalo do finále, preto mali možnosť zmerať svoju pripravenosť v celoslovenskej súťaži. V kategórii divadiel Malá scéna Zsibongó získala diamantové pásmo za predstavenie Malý kuruc.

              Režisérkou malej scény je Zsuzsanna Szvorák.

              A Zsinbongó Kisszínpad  a legelőkelőbb helyen végzett. 

              2019. május 28-án kezdődött a Duna Menti Tavasz 44. évadja. A Zsibongó Kisszínpad idén is bejutott a döntőbe, így ők is megmérettették magukat a diákszínjátszó csoportok országos seregszemléjén.

              A Színjátszók kategóriában a Füleki Gimnázium és a füleki Csemadok Alapszervezet Zsibongó Kisszínpada  A kis kuruc előadásáért gyémántsávos minősítést kapott. 

              Emellett meghívást kaptak a FESZT-FESZT nemzeközi versenyre is, ahol a színjátszásban egyedüliként képviselik Felvidéket.

              Volt diákunk, Laboda Róbert komáromi Színt-vivők csoportja szerkesztett játékkal érte el ugyanezt a sikert, ezért Budapesten a két csapat újra találkozik.

              A csoport rendezője Szvorák Zsuzsanna.

              a CSEMADOk weboldala

            • RBA

            • Na súťaži , ktorej sa zúčastnilo viac ako 80 družstiev, Gymnázium Fiľakovo bolo zastúpené dvomi družstvami.

              V kategórii Racing družstvá  Larimores a RoboBoss sa kvalifikovali úspešne. Vo finále však šťastie neprialo ani jednému družstvu, preto nemohli úspešne dokončiť súťaž. V kategórii Výzva, po úspešnej kvalifikácii, po dlhom súboji, družstvo Larimores získalo 3. miesto.

              https://robotickybattle.sk/

              A Füleki Gimnázium két csapattal vett részt a versenyen, melyen összesen több mint nyolcvan csapat versengett.

              A Racing kategóriában a Larimores és a RoboBoss csapat is sikeresen kvalifikált. A döntő során azonban cserbenhagyta a szerencse mindkét versenyző csapatot, így nem tudták sikeresen befejezni a versenyt.

              A Kihívás kategóriában a sikeres kvalifikáció után a Larimores csapat hosszas küzdelemben a harmadik helyen végzett.

            • Koncert For You

            • Žiaci gymnázia sa zúčastnili koncertu piatich mladých ľudí, ktorí bez použitia hudobných nástrojov interpretujú rôzne svetové aj domáce hity v a capella štýle.

              Túto akciu finančne zabepečili Spoločnosť Pro Futuro a základná organizácia CSEMADOK-u vo Fiľakove. 

              A Pro Futuro Polgári Társulás és a CSEMADOK füleki alapszervezetének anyagi támogatásával a gimnázium tetőterében a For You a capella stlusban zenélő együttes koncertjét tekinthették meg a gimnázium tanulói és tanárai. 

            • Ocenenie za herecké výkony - Színidiploma-átadás

            • Členovia dramatického súboru Apropó sa každoročne lúčia s maturantmi, ktorí opúšťajú našu školu. Toto slávnostné odovzdávanie diplomov sa koná v rámci návštevy divadelného predstavenia Národného divadla v Budapešti:

              Lúčili sa s Karinou Bystrianskou, s Barbarou Mikovou, s Miklósom Soósom a s Antóniom Czakóom.

              Az Apropó Kisszínpad tagjait hagyományosan színidiplomával búcsúztatják el társaik. Budapesten, az Erkel Színházbeli előadás után a Nemzeti Színház előtt kapták meg első oklevelüket a negyedikesek. Bari Kamilla, Bystrianska Karina, Mikó Barbara, Soós Miklós és Czakó António.

              Legyen csodálatos az utatok!

            • Duna Menti Tavasz elődöntője

            • V Tornali sa uskutočnil výber najlepších dramatických súborov na celoslovenské kolo súťaže Podunajská jar.

              Študenti nášho gymnázia  aj v tomto roku dosiahli vynikajúce výsledky. Režisérka je pani Zsuzsanna Szvorák. S predstavením:Malý Kuruc postúpili do celoslovenského kola.

              Duna Menti Tavasz elődöntője

              A Duna Menti Tavasz elődöntőjére Tornalján került sor. Most is kiemelkedőt nyújtott a Füleki Gimnázium Zsibongó Kisszínpada, mely Szvorák Zsuzsa rendezésében hozta el a Kis Kuruc című vadonatúj előadást. A színjátszók továbbjutottak az országos döntőbe.

              Regős János budapesti szakember villámértékelése a Duna Menti Tavasz, országos elődöntőről, melyen kiválóan szerepelt a Füleki Gimnázium Zsibongó Kisszínpada.

              „Kitűnő szervezésben, jó körülmények között mutathatták be a gyerekek az előadásaikat. Igaz, kicsit szokniuk kellett még az itteni a nagy színpadot, azt, hogy zsúfolt ház előtt játszanak, néhány csapatnak meg azt is, hogy először mutatkoznak be közönség előtt. Örvendetes, hogy új- vagy újjáalakult csoportok is bátran színpadra léptek, jöttek, hogy tanuljanak, tapasztalatokat szerezzenek a többiektől (Csicsergő Csoport Sajógömörből, a Meseláda 12 új taggal, a tavaly alakult Napraforgók Almágyról). A kilenc bemutatkozó együttesből hetet javasolt a zsűri a dunaszerdahelyi döntőn való részvételre. Már itt Tornaalján is kiemelkedőt nyújtott a harkányi Pimpó bábcsoport, amely Arany klasszikus balladáját, a Vörös Rébéket bontották ki nagyszerű árnybábjátékukban, a gömöri népmesét, a Malac Julcsát jókedvű, már-már gyermeki pimaszsággal feldolgozó helyi csapat, a Kincskeresők és a most is kiemelkedőt nyújtó füleki Zsibongó Kisszínpad, mely Szvorák Zsuzsa rendezésében hozta el a Kis Kuruc című vadonatúj előadást. Most nem jutott tovább, de a rendező-tanáraik meghívást kaptak Dunaszerdahelyre, hogy szakmai résztvevőkét legyenek jelen a fesztiválon: a buzitai Táncos Cipellők  és az almágyi Napraforgó bábcsoport Pöttöm Panna című előadásukkal – itt Tehetség Díj-at ítélt oda a zsűri, mivel egészen új csapatról van szó. Ez a díj azt jelenti, hogy jövőre ezzel, vagy egy másik előadással részt vehetnek a dunaszerdahelyi döntő programjában.”

            • Rozlúčka - Ballagás

            • Naši štvrtáci, verne tradíciám, sa slávnostne lúčili so svojou Alma Mater.

              Nielen učitelia, žiaci,zamestnanci školy a rodičia, ale aj poslanci samosprávneho kraja, primátor mesta a riaditelia základných škôl poctili svojou prítomnosťou našu rozlúčkovú slávnosť.

              Po slávnosti pred školou nasledoval tradičný sprievod mestom.

              Fotoalbum

              A gimnázium végzős diákjai hagyományainkhoz híven ünnepélyes keretek között búcsúztak el az Alma Matertől. 

              Az iskola tanárai, diákjai, alkalmazottai és a szülők mellett megyei képviselők, városunk polgármestere és a helyi alapiskolák igazgatói is megtisztelték ünnepségünket.  

              Az iskola előtti ünnepség után a városi körmenet következett.  

              Fotoalbum

            • Výtvarná súťaž - Képzőművészeti verseny

            • XVIII. Celoslovenská výtvarná súťaž  Istvána Ferenczyho

              Bence Molnár, žiak II.A tridy, súťažil v III. kategórii v téme staré hudobné nástroje. Jeho maľba, vyhotovená o husliach, na základe hodnotenia poroty získala 2. miesto.

              XVIII. Ferenczy István Országos Képzőművészeti Verseny

              Iskolánk másodikos diákja. Molnár Bence a rajzverseny III. kategóriájában, régi hangszerek témában versenyzett. A beküldött festménye, mely egy hegedűről készült a zsűri értékelése alapján második helyezést érdemelt ki.

            • Jubilejné maturitné stretnutie - Jubileumi érettségi találkozó

            • Jubilejné pomaturitné stretnutie

              Dňa 27. apríla 2019  o 15.00 sa začali zhromažďovať pred budovou gymnázia v roku 1969 zmaturovaní starí študenti spolu s ich triednym učiteľom Lászlóm Fehérom. Prišli na 50-ročné jubilejné stretnutie.

              Prijal ich riaditeľ gymnázia, László Molnár, ktorý po privítaní im odovzdal pamätné listy. Slávnosť pokračovala triednickou hodinou a recepciou.

              Jubileumi érettségi találkozó

              2019. április 27-én az 1969-ben a III.C osztályban érettségizett öregdiákok osztályfőnökükkel, Fehér Lászlóval együtt délután három órakor gyülekeztek a gimnázium épülete előtt. 50 éves jubileumi érettségi találkozóra érkeztek. Az öregdiákokat Molnár László igazgató fogadta, aki a vendégek üdvözlése után emléklapot nyújtott át a résztvevőknek. Ezután állófogadással és osztályfőnöki órával folytatódott az ünnepség.

            • RoboSum&RobotOlymp

            • V tomto roku už po 7.-krát sme usporiadali na našej škole súťaž RoboSum&RoboOlymp v konštrukcii a programovaní robotov s cieľom, aby popularizovala medzi žiakmi prírodovedecké poznatky a aby u nich podporila záujem o inžinierske a informatické odbory.
              Naše družstvo v zostave András Gáspár (1.A) Nikolas Molnár (1.A) a Adrian Szacsko (3.A) získali 1. miesto v oboch kategóriách.

              https://www.facebook.com/robosum

              Idén 7. alkalommal került megrendezésre iskolánkon a RoboSum&RobotOlymp elnevezésű robotépítési és robot-programozási verseny, amelynek célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására. 
              Larimores csapatunk (Gáspár András 1.A, Molnár Nikolas 1.A, Szacsko Adrian 3.A) a RoboSum és RobotOlymp kategóriákban is az 1. helyezést érték el.
              Gratulálunk!

              https://www.facebook.com/robosum

            • Súťaž Toldi - Toldi verseny

            • Našim heslom, spolu s Ferencom Méreim je: Dieťa je bytosť otvorená na svet. Hladkanie hladkaním, dobrú náladu dobrou náladou , činnosť činnosťou opätuje.
              Aj preto sme organizovali pre našich prímanov súťaž “Toldi”, aby najlepší žiaci si zmerali svoje vedomosti a schopnosti v tom, čo si  osvojili, čo vypátrali a čo pripravili ako projekt v rámci učiva o Toldim. Viac o tom hovoria fotky.

              Bola to dobrá zábava.

              Mérei Ferenccel együtt valljuk:
              A gyermek világra nyitott lény. A simogatásra simogatással, a jókedvre jó kedvvel, tevékenységre tevékenységgel felel.
              Ezért is rendeztünk a primosok részére Toldi-versenyt, hogy a diákok legjobbjai tevékenyen, jókedvűen mérettessék meg magukat, hogy mit sajátítottak el, kutattak ki és készítettek el projektként a Toldi tananyagának megtanulásakor. A képek önmagukért beszélnek.

              Szép mulatság volt!

            • Infoprog 2019

            • INFOPROG 2019 je medzinárodná súťaž študentov stredných škôl s vyučovacím jazykom maďarským v Karpatskej kotline.

              Finále súťaže je dvojdňové. Počas finále sa uskutoční súťaž v programovaní, súťaž v kategórii používateľských programov, kvíz škôl, súťaž študentských prednášok a hľadanie pokladu. Počas finále organizujeme aj odborné prednášky z oblasti informatiky pre súťažiacich a ich učiteľov.

              Medzinárodnej súťaže sa zúčastnili aj naši žiaci, z ktorých viacerí sa umiestnili medzi víťazmi. Súťaž prebieha na celoštátnej aj medzinárodnej úrovni. Žiaci nášho gymnázia sa umiestnili na prvom mieste spomedzi škôl, tak v celoslovenskej ako aj medzinárodnej súťaži .

              Ďalšie naše výsledky:

              Kategória “A” programátorskej súťaže:
              Péter Lukács získal 1. miesto v celoslovenskej a 2. miesto v medzinárodnej súťaži.

              Kategória “B” programátorskej súťaže:
              András Gáspár - 2. miesto v celoslovenskej a 4. miesto v medzinárodnej súťaži.

              Kategória”A” používateľských programov:
              Adrián Szacsko - 3. miesto v celoslovenskej súťaži

              Kategória “B” používateľských programov:
              Anna Viktória Both - 1. miesto v celoslovenskej a 3. miesto v medzinárodnej súťaži.

              Az INFOPROG 2019 a Kárpát-medence magyar tanítási nyelvű középiskoláinak nemzetközi számítástechnikai versenye.

              A verseny döntője kétnapos rendezvény. A döntő alatt sor kerül a programozói kategória és a felhasználói kategória versenyére, az iskolák vetélkedőjére, prezentációk bemutatására, valamint a kincskereső versenyre. A döntő ideje alatt informatikai előadásokat is szervezünk a résztvevők számára.

              A nemzetközi informatikai megmérettetésben diákjaink is részt vettek és többen a győztesek közé kerültek. A verseny országos és nemzetközi szinten zajlik.

              Az iskolák versenyben a nemzetközi és szlovákiai versenyben is első helyezést ért el a Füleki Gimnázium.

              További eredményeink:

              A programozói verseny A kategóriája:
              Lukács Péter - az országos verseny 1. helyezés, nemzetközi verseny 2. helyezés

              A programozói verseny B kategóriája:
              Gáspár András -  országos 2. helyezett és nemzetközi 4. helyezett

              A felhasználói verseny A kategóriája:
              Szacsko Adrián - az országos verseny 3. helyezés

              A felhasználói verseny B kategóriája:
              Both Anna Viktória - országos 1. helyezés és nemzetközi 3.  helyezés

            • Stretnutie IT Akadémie - IT Akadémia találkozó

            • V učebni fyziky Fiľakovského gymnázia sme usporiadali informačný deň pre základné a stredné školy z okolia s cieľom popularizovať projekt IT Akadémia.

              Po prednáške Evy Kalužákovej nasledovala vzorová hodina so žiakmi III. A triedy  pod vedením pani Moniky Szacskovej.

              Dúfame, že účastníkov môžeme čoskoro vítať medzi partnermi IT Akadémie a znovu ich stretnúť aj v IT Science laboratóriu nášho gymnázia.

              A Füleki Gimnázium fizika termében tájékoztató napot tartottunk a környék alapiskolái és középiskolái részére, melynek célja az IT Akadémia projekt népszerűsítése volt.

              Kalužáková Eva előadát egy bemutató óra követte, melyet iskolánk tanára, Szacsko Monika tartott a III.A osztály tanulói segítségével.  

              Reméljük, hogy a résztvevőket hamarosan IT Akadémia partnerként köszönthetjük és viszont láthatjuk őket a gimnázium IT Science Laboratóriumában is.

            • Pekná maďarská reč - Szép magyar beszéd

            • “Úspech je tým, čo nás urobí šťastným.” (István Széchenyi)

              Naši žiaci boli úspešní aj na krajskom kole súťaže “Pekná maďarská reč”. 
              V 2. kategórii Dalma Sonkoly sa umiestnila na 1. mieste a v 3. kategórii András Gáspár získal 2. miesto. Prajeme im veľa úspechov v celoslovenskom kole.

              "A siker az, ami boldoggá tesz." (Széchenyi István)

              Sikeresen szerepeltek gimnazistáink az idei Szép Magyar Beszéd verseny kerületi fordulóján. A 2. kategóriában Sonkoly Dalma kvartás tanulónk 1. helyezett lett, a 3. kategóriában Gáspár András 2. helyezést ért el.
              Sok sikert kívánunk nekik az országos megmérettetésben!

            • Sudoku

            • Z príležitosti Pamätného týždňa Istvána Koháryho, ZŠ Koháryho usporiadala súťaž Sudoku, ktorej sa zúčastnili  aj žiaci našej školy.

              V II. kategórii boli nasledovné výsledky:
              Róbert vetrák /primo/ - 1. miesto
              Krisztián Molnár /primo/ - 1. miesto
              Dávid Antal /primo/ - 10. miesto

              V III. kategórii:
              Evelin Juhász /kvarta/ - 8. miesto
              Eszter Ferenc /sekunda/ - 14. miesto

              A II. Koháry István Emlékhét keretében Sudoku versenyt rendezett a II. Koháry István Alapiskola. A rendezvényen iskolánk diákjai is sikeresen szerepeltek.

              A II.kategóriában elért eredmányeink: 
              Vetrák Róbert (Prímó) - 1. helyezés
              Molnár Krisztián (Prímó) - 1. helyezés
              Antal Dávid (Prímó) - 10. helyezés

              A III. kategóriában elért eredményeink:
              Juhász Evelin (Kvarta) - 8. helyezés
              Ferencz Eszter (Szekunda) - 14. helyezés

            • Medzinárodný deň lesov - Az erdők Nemzetközi Napja

            • Medzinárodný deň lesov a stromov sa koná každoročne 21. marca. Jeho cieľom je zvýšiť povedomie o hospodárení, ochrane všetkých typov lesov v prospech súčasných a budúcich generácií.

              Žiaci 2.A a 2.C triedy v spolupráci s odborníčkami Štátnych lesov z Kriváňa sa zúčastnili interaktívnej
              prednášky, v rámci ktorej zážitkovou formou získali cenné informácie o lesných biotopoch.

              Minden évben március 21-én ünnepeljük az Erdők Nemzetközi Napját. A természeti erőforrások jövő
              generációk számára történő megőrzésének fontos lépése, hogy megértsük az erdők jelentőségét és
              a velük történő fenntartható gazdálkodás szükségességét.

              Iskolánk 2.A és 2.C osztályos tanulói interaktív előadáson vettek részt, amelyen értékes információkat szereztek az erdei biotópok védelméről, jelentőségéről.

            • Petőfi Sándor versmondó találkozó

            • Spomedzi talentovaných recitátorov gymnázia Karina Koronczi a Barbara Darabos z prímy reprezentovali našu školu na IX. recitátorskom stretnutí menom “Sándor Petőfi”.

              Barbara Darabos získala 3. miesto.

              Gratulujeme!

              A gimnázium tehetséges versmondói közül a IX. Petőfi Sándor versmondó találkozón Koronczi Karina és Darabos Barbara primosok  képviselték iskolánkat.

              Darabos Barbara 3. helyezést ért le. 

              Gratulálunk!