• Novinky

      • Fantastický úspech na ME 2024 v kolkoch

      • [SK]

       Fantastický úspech dosiahol náš žiak Patrik Kovács, žiak III.C triedy, na ME 2024 v kolkoch, ktoré sa konali v Brezne v kategórii U18. V tímovej súťaži získal striebornú medailu a následne v disciplíne Sprint U18 jednotlivcov bronzovú medailu. Gratulujeme k tomuto skvelému úspechu a držíme palce do nasledujúcich súťaží!

      • Gratulálunk Farkas Annának, a Füleki Gimnázium kiváló tanulójának!

      • [HU]

       Örömmel és büszkeséggel osztjuk meg, hogy Farkas Anna, az 1.A osztály tanulója ismét lenyűgöző eredményeket ért el! Anna a kerületi Matematika Olimpiász versenyen első helyezést szerzett, majd a Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyen második helyezettként végzett. Az országos matematikaverseny (Oláh György emlékverseny) megnyerése után ezek az eredmények újabb bizonyítékai Anna kivételes tehetségének és kitartásának a matematika terén.

       Anna fantasztikus teljesítményei mindannyiunk számára inspirálóak, hiszen „A matematika nem más, mint gondolkodás a legmagasabb fokon.” Anna kitartó munkája és logikus gondolkodása minden akadályt leküzdött, és újra és újra bizonyítja, hogy a matematika igazi mestere.

       Gratulálunk Annának és további sok sikert kívánunk neki a jövőben!

      • Átadták a színidiplomákat az Apropó Kisszínpad tagjainak az egri Gárdonyi Színházban

      • [HU]

       Szép hagyomány a füleki gimnazisták életében, hogy a végzős diákokat színidiplomával és az Apropó örökös tagságával jutalmazzák.

       Pünkösd tájékán, még a ballagás előtt kapják ezt meg minden évben a negyedikes színjátszók. Az idén azonban majd negyven apropós érdemelt ki diplomát, ugyanis a színjátszói stafétát Szvorák Zsuzsa átadta kolléganőjének, Szókovács Éva, angoltanárnak. Az újabb generáció már a Füleki Kisszínpad néven folytatja a több évtizedre visszanyúló tehetséggondozást.

       Egerben töltöttek el két napot az apropósok, improvizáltak, nosztalgiáztak, énekeltek, buliztak és könnyeztek. A diplomaosztásnál jelen volt Énekes István, koreográfus is, aki 2 évtizeden át mentorálta a diákcsoportot.

       Megható volt, ahogy Nagy András, a Gárdonyi Színház tagja még saját jelenetébe is belecsempészett egy kis mondatot a fülekiekről, akik külön tapssal jutalmazták földijük szereplését.

       A dzsungel könyve musical megtekintetése után végleg lezárult egy korszak a füleki színjátszók életében, de ahogy a diploma is igazolja, a hagyományaikhoz híven továbbra is egy nagy család tagjai maradnak ők.

      • Infoprog 2024 – Kárpát-medencei magyar középiskolák informatikai versenye

      • [HU]

       A Füleki Gimnáziumban került sor 2024. április 16-19.-én a Kárpát-medencei magyar középiskolák informatikai versenyére, amely egyúttal a szlovákiai magyar középiskolák országos informatikai versenye is. Ebben az évben már huszonkilencedik alkalommal rendeztük meg a versenyt 4 ország részvételével - Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia. A levelező fordulók feladatainak a megoldásaival lehetett a versenybe bekapcsolódni és a legsikeresebb megoldók (60 diák) kerülhettek be a döntőbe. A versenyzők programozói és felhasználói kategóriában indultak, valamint a számítástechnikai ismeretek vetélkedőjében. A középiskola 1-2. évfolyama a B kategóriában, a 3-4. évfolyama az A kategóriában versenyzett programozói és felhasználói kategóriában. A programozói kategóriában a diákok Python, C++, C#, Java nyelven kellett megoldaniuk a feladatot. A felhasználói kategória táblázatkezelésben, szövegszerkesztésben és adatbázis kezelésben mérte össze erejét. A feladatok szerzői a Miskolci Egyetem tanárai és Fazekas Csaba a II. Koháry István Alapiskola tanára voltak.

       A Füleki Gimnázium diákja a szlovákiai országos versenyben és nemzetközi versenyben is előkelő helyezést értek el. Czene Ádám 1.A, az országos és a nemzetközi versenyben is 3. helyezést ért el. Illés Panka 1.A, ugyanebben a kategóriában 7. helyezést ért el. Molnár Szebasztián 3.A, az országos verseny 4. helyezettje, Dalko Márk 3.A, pedig 5. helyezést ért el! Gratulálunk!

      • Zrínyi Ilona Matematikaverseny 2023

      • [HU]

       A Füleki Gimnázium matematikát kedvelő diákjai idén is részt vettek a Zrínyi Ilona Matematikaversenyen.

       Az iskolai fordulóra 25 tanuló regisztrált, akik 2023. november 20-án versenyeztek a gimnázium épületében.

       A továbbjutó tanulók február 16-án vettek részt a megyei versenyen, ahová 11 diák kapott meghívást.


       A 9. osztályos diákok helyezései:

       1. helyezés: Farkas Anna

       3. helyezés: Singlár Máté


       A 10. osztályos diákok helyezései:

       1. helyezés: Tóth Sebestyén

       2. helyezés: Darabos Barbara


       A 11. osztályos diákok helyezései:

       1. Köböl Barnabás

       2. Ferencz Eszter

       3. Sihelský Jaroslav


       A 12. osztályos diákok helyezései:

       1. helyezés: Molnár Dániel

      • Természettudományi Triatlon 2023

      • [HU]

       2023. decemberében, az adventi időszakban, a karácsonyi készülődés idején találkoztak Füleken a matematikát, fizikát és informatikát kedvelő diákok. Itt került sor a Természettudományi Triatlon verseny döntőjére, melynek a Füleki Gimnázium a házigazdája a szervezést, és az anyagi hátteret pedig a Pro Futuro Polgári Társulás biztosította.

       A 2023-as verseny több újdonságot tartogatott a résztvevők és szervezők számára is. Először rendeztük meg a versenyt párhuzamosan online és jelenléti módon. Először volt a résztvevők között határon túli iskola. Idén szorosabbra fűztük az együttműködést a kassai P.J. Šafárik egyetemmel a versenyfeladatok kiírása során.

       Idén a mérési feladat a zöld energia köré épült. A versenyzőknek üzemanyagcellával kellett kísérletezniük. A hidrogén előállítását , valamint a megtermelt hidrogén elektromos árammá alakítását kellett megvizsgálniuk.

       A jól ismert matematikai, fizikai és informatikai tudáspróba sem maradhatott el. Emellett a versenyzők léghokiban és dartsban is összemérhették ügyességüket.

       A jelenléti versenyt választó csapatok a drónok versenyében is gyűjthetek pontokat. Egyik nap kézi vezérléssel kellett egy akadálypályán végigvezetni a drónt, másnap program segítségével kellett megoldani a feladatot, harmadik nap pedig drónbemutatót kellett megvalósítaniuk.

       A versenybe 12 csapat nevezett be, 6 csapat jelenléti, 6 csapat online módon versenyzett. A legmesszebbről érkező csapat a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Líceum csapata volt, akik 3. helyen végeztek a csapatok versenyében. Őket megelőzte a dunaszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium csapata. A győzelemnek a komáromi Selye János Gimnázium csapata örülhetett. A Füleki Gimnázium csapata a negyedik helyen végzett.

       Az online versenyző csapatok közül a harmadik helyezést a galántai Kodály Zoltán Gimnázium csapata, a második helyezést a párkányi gimnázium csapata, az első helyezést a komáromi Selye János Gimnázium csapata érte el.

       Az iskolák jelenléti versenyében harmadik lett a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Líceum, második a dunaszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium és első lett a komáromi Selye János Gimnázium.

       Az iskolák online versenyében harmadik a Kodály Zoltán Gimnázium, második a párkányi Gimnázium és első a Selye János Gimnázium lett.

       A drónok versenyében harmadik helyen végzett a Füleki Gimnázium csapata, második lett a dunaszerdahelyi magángimnázium csapata és a győztes a Selye János Gimnázium csapata lett.

       A drónok online egyéni versenyében Molnár Zsombor (párkányi gimnázium) harmadikként, Lebocz Zsombor (Selye János Gimnázium) másodikként, Broskovics Krisztián elsőként ért a célba.

       Gratulálunk a nyerteseknek és minden résztvevőnek!

       Molnár László

      • A Kárpát-medencei osztály őszi tábora a JEZSU-ban

      • [HU]

       A Kárpát-medencei osztály szeptemberben a JEZSU-ban tartotta táborát, szeptember 24-től 30-ig. A gazdag program már évtizedek óta összekovácsolja a határon túli és határon inneni magyar diákokat és pedagógusokat.

       Miskolc mindig várni fog...

       A több mint 20 éve tartó határon túli magyar iskolákat magyarországi iskolákhoz kötő projektben szeptember végén lettünk házigazdák. Elég komoly szervezéssel és még nagyobb szeretettel  vártuk Beregszász, Fülek, Lendva, Szabadka, Sepsiszentgyörgy és a kezdeményező budaörsi Illyés gimnázium diákjait, tanárait egy hétre.

       Néhány elkötelezett család vállalta, hogy 1-2-3-4 gyerekkel többet szeretget 5 napig, emiatt lett izgalmas a várakozás mind a vendég, mind a házigazda oldalon: fiú jön vagy lány, és jót lehet vele beszélni, vagy csöndes lesz, és vajon megeszik mindent? De főleg hova vigyük el, mit mutassunk neki?

       Minden tábor misével kezdődik, és picit félénk, de vidám ismerkedéssel folytatódik. (Ez a félénkség tűnik el pillanatokon belül, ha lelkiismeretesek a házigazdák... és bizony azok voltunk!)

       Az iskola, a bárányok, a belváros megismerése gyorsan ment, egyből egy színpadon találták magukat a fiatalok:

       A Magis kórus munkájáról Herpainé Velkey Klára tanárnő, a drámafoglalkozáson Hutka József tanár úr, az osztálytermi színház programjában Fandl Ferenc miskolci színész vitte a szót, és adott különleges lehetőséget egy érzelmekkel teli darab megvalósításához.

       Pihenésképpen Soltész Ágnes tanárnő Lillafüredre vitt minket, ahol leültünk arra a helyre, ahol  József Attila írta a szépséges szép Ódát...

       Bánné Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnökének jóvoltából egy valódi, picit parlamentáris vitához kölcsön kaptuk a Megyeházát is, ahol Varga Péter tanár úr pillanatok alatt belevitte a fiatalokat a strukturált érvelés trükkjei közé.

       Az ember sorsát az határozza meg, hogy hova születik?!?!

       Persze egyetérthetünk ezzel, ellenezhetjük is, csak az a fontos, hogy milyen megalapozott érvekkel tudjuk alátámasztani véleményüket. Az ellenzők és a támogatók komoly, szakszerű állításokkal csatáztak, picit megérezve egy döntéshozó testület légkörét.

       Később Majorszki András tanár úr egy olyan szögletét mutatta meg Hegyaljának, amit nem igazán ismernek a turisztikai leírások, ehhez különleges segítséget szerzett:

       Szerencsen Koncz Zsófia képviselő asszony ugrott be hozzánk a várba, és visszafiatalodva örömmel beszélgetett a gyerekekkel, persze csoki nélkül nem engedett tovább minket...

       Fontos falvak következtek: Monok, Tállya, Ond. Monokon egy rövid, ám  komoly ünnepséget rögtönöztünk: Kossuth Lajos szülőháza mellett megkoszorúztuk a szobrát, és a Kossuth toborzó nóta mellett a himnuszt énekeltük... másképp hangzik ez, ha határon túli diákok éneklik különleges komolysággal!

       Végül Ond vezér szobránál tettük tiszteletünket, ahol a falu lelkes nagymamái szüreti kaláccsal, mézeskaláccsal, és a kedves kérdéseikkel fogadtak.

       A búcsúzás nem lett könnyű ezután, de újra üzenjük a nemzetközi osztályunk tagjainak: Miskolc mindig várni fog!

       Németh Anna

      • Lendvai nyári tábor

      • [HU]

       A lendvai Kétnyelvű Középiskolában a nyári tanítási szünet kezdetekor a helyi diákokat a Kárpát-medencéből érkező diákok váltották fel. Egy héten keresztül, az iskola tantermeit lakószobákká alakítva, a nemzetközi osztály résztvevőinek adott otthont az iskola.

       Megérkezésünk után szokás szerint az iskola előadótermében gyülekeztünk, hogy ünnepélyes keretek között átadjuk a vándorzászlót a fogadó iskolának,és kezdetét vegye az egyhetes program. Az ismerkedés már könnyen ment, hiszen a Sepsiszentgyörgyön eltöltött hét után már ismerősként, barátként üdvözöltük egymást.

       A vasárnapi szentmise után fagyizni hívtak bennünket vendéglátóink, majd rövid városnézés következett. Megtekintettük a múzeumként működő zsinagógát és az esernyőmúzeumot. Ezután rövid túra következett a lendvai várhoz. Itt a történelmi ereklyék mellett a lenyűgöző lepkegyűjteményt és az évenkénti alkotótáborokban készült szobrokat tekinthettük meg. Külön teremben voltak kiállítva Zala György szobrai, így megcsodálhattuk a budapesti Hősök terének kicsinyített mását is.

       Másnap egy kicsit elidőztünk a lendvai Színház- és Hangversenyteremben, majd találkoztunk a lendvai ifjúsági szervezetképviselőivel. Lehetőségünk volt a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség képviselőivel is találkoznunk, akik az ifjúsági központ működését mutatták be. Utunkat a Bánffy központba folytattuk, ahol az intézmény igazgatója érdekes beszámolót tartott a lendvai magyarság múltjáról és jelenéről. Ide még egyszer ellátogattunk, amikor a Bánffy Központ terasza adott otthont a Golden Quartet zenekar esti jazzkoncertjének. Utunkat folytatva elsétáltunk a lendvai szőlőhegyre, ahol a gyönyörű kilátás mellett megkóstolhattuk a helyi ételeket.

       Következő napon autóbuszba ültünk, és először a helyi cigány közösség fogadott bennünket, ahol a segítő központ nappali gyerektáborát látogattunk meg. Utunkat folytatva Radamosba érkeztünk, ahol megismerkedtünk a falu történetével, majd elsétáltunk a falu határában lévő Mária-fához, amely a környék leghíresebb búcsújáró helye. Következő úticélunk Dobronak volt, ahol a helyi tájházat és templomot tekintettük meg. Ezután egy kis testedzés következett hiszen a Goričko tájvédelmi parkban a Bakonaki-tó kalandparkban próbálhatták ki ügyességüket a merész vállalkozók. A félénkebbek körbesétálhatták a tavat, gyógyulhattak az energiapontoknál elidőzve és ihattak a Szent Vid kápolna melletti forrásból.

       Következő napon is a Goričko tájvédelmi parkban voltunk, ahol a Szent Miklós-körtemplomot néztük meg Selo falu északi részén, mely a román építészet és a gótikus festészet kivételes emléke. Ebéd után egy rövid túra következett, melynek célja a hármashatár meglátogatása volt, mely Magyarország, Ausztria és Szlovénia találkozásánál található. Felüdülésképpen egy kis természettudományos látványosságot tekinthetünk meg, amikor ellátogattunk a Vulkania központba, és egy képzeletbeli vulkán belsejében tettünk izgalmas utazást. A vacsora helyszínét a Mura folyón közelítettük meg csónakokban, hiszen a nap utolsó programja a raftingolás volt. 

       Másnap Muraszombat volt a célpont. Itt három nevezetes helyet tekintettünk meg, a muraszombati várat, az evangélikus templomot és a könyvtárat. Ezután vacsorával a lendvai kilátónál vártak bennünket, ahol ismét megcsodálhattuk a lendvai szőlőhegyeket és búcsút vehettünk Lendvától.

       Molnár László

      • Kultúrák Közötti Kommunikáció a Kárpát-medencében (KKKK)

      • [HU]

       2024-ben a Füleki Gimnázium látja majd vendégül a Kárpát-medencei Nemzetközi Osztály résztvevőit, ezért most visszatekintünk a tavalyi találkozókra. A nemzetközi osztályban résztvevő iskolák diákjai és tanárai 2001 óta rendszeresen találkoznak, közösen eltöltenek egy-egy hetet valamelyik testvériskolánál. A 2022/23-as tanévben, amely a program működésének 22. éve, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Líceum volt a 2022 őszi találkozó házigazdája, majd 2023 nyarán a  lendvai Kétnyelvű Középiskola adott helyszínt a találkozónak, végül 2023 őszén Miskolcon a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban találkoztunk a barátainkkal.

       Három rövid élménybeszámolóval szeretnénk visszaemlékezni az élményekben gazdag találkozókra és egyúttal ráhangolódni a 2024 szeptemberi füleki találkozásra.   

       Rókák vártak Erdélyben

       Sokan mondják, hogy Székelyföld a második Magyarország. Nos, ez nem véletlen, mi is így jártunk, mikor megálltunk egy benzinkúton a határtól már elég messze, és magyarul szolgáltak ki. Sepsiszentgyörgy is hasonló volt. A 12 órás út után a Székely Mikó kollégiumban találkoztunk a többi táborozóval.

       KKKK. Nem csúszott meg a kezem, ezt a közösséget tényleg így hívják. A KKKK miatt kötöttünk ki egy időre Erdélyben, más táborozókkal együtt, akik Miskolcról, Budaörsről, Beregszászról, Hajdúnánásról, Szabadkáról és persze Sepsiszentgyörgyről jöttek. A program elérte fő célját, mivel már a második napon mindenki mindenkinek mesélt a saját nyelvéről, szokásaikról és persze az iskolarendszer is szóba került.

       Ami kissé furcsa volt, hogy Sugásfürdőn a szállásunkon egy róka köszöntött minket, szó szerint megszólalt, majd továbbment. Később megtudtuk, hogy ide szokott egy róka család, egyáltalán nem bántottak, az egyiket Jónásnak hívják.

        A programot egy szokásos angyalka -  bárányka játékkal kezdtük, kihúztuk egy illető nevét, és egész héten írni kell neki titkos leveleket, végül utolsó napon a levélíró felismerésére és  kis meglepetésre is sor került.

       Sosem lustálkodtunk, hiszen szentmisével indult a reggel, őszi vásárral, sok előadással folytatódott,  majd kalandparkkal és mini golffal zárult. A többi nap is fárasztóan érdekes volt. Kézdivásárhelyen a 9 mesterség kiállítását egy kis sikátorszerű utcácskában nézhettük meg, ahol az emeleten számomra ijesztő játékbabák is voltak, amiket az erdélyi népviseletek szerint öltöztettek fel. Csernáton, a Haszmann Pál múzeumban láttuk meg a nagybetűs Székelykaput, ahol mindenki lőtt egy képet, ha nem kettőt. Emellett a régi traktorok is tetszettek.  A sokszáz templom közül Gelencét kiemelem, mert a legrégebbi és a legértékesebb freskói vannak Szent Lászlóról és Jézus életéről. A másik a Fekete templom Brassóban, ami a legnagyobb talán egész Romániában, és a legtöbb orgonával rendelkezik.

       Szórakozásra este került sor Sugásfürdőn a szállásunkon, ahol beszélgetéssel és kártyázással  töltöttük az időt. Napközben moziba, színházba,kisvonatozni is elmentünk. Egy román nyelvórát is beiktattak a tervbe, hogy legalább köszönni tudjunk. Bunã ziua !

       Az utolsó napon egy 20 km-es túrára is sor került Tisica völgyében, ahol két csaholó potyautasunk is akadt, akik a medvéktől védelmeztek az út során.

       Az est fénypontja az angyalka -  bárányka játék ajándékozása volt. Itt annyit vigyorogtunk, hogy már fájt az ajkunk, de ezután jött a szomorú  búcsú. Egy utolsó alkalommal még kimehettünk a Sepsiszentgyörgyi parkba, hogy együtt lehessünk, majd másnap mindenki készült a hosszú útra hazafelé. Nehéz szívvel, de élményekkel gazdagon értünk haza  azzal a tudattal, hogy a folytatás nem marad el. Nyáron Szlovéniába újra visszatérünk.

       La revedere!

       Tóth Viktória

      • ALMA MATER 2024

      • [SK]

       Podujatie ALMA MATER 2024, organizované Ministerstvom školstva po prvýkrát prepojilo maturantov a vysoké školy v Košiciach. Pod jednou strechou sa zišlo až dvadsať slovenských univerzít, vďaka čomu si
       stredoškoláci mohli zistiť to, čo ich zaujíma priamo od študentov konkrétnych vysokých škôl.

       Na tomto veľtrhu zároveň stánok Ministerstva školstva predstavil aj tretí ročník štipendijnej schémy s názvom „Študujem doma, Slovensko ma odmení“. Budúcoroční prváci majú možnosť získať 9 000 a v prípadoch nedostatkových profesií až 16 500 eur počas troch rokov denného štúdia na vysokej škole.

       [HU]

       Az Oktatási Minisztérium által szervezett ALMA MATER 2024 elnevezésű rendezvény idén első alkalommal került megrendezésre Kassán. A szakkiállításon 20 szlovákiai egyetem képviseltette magát, így egy helyszínen találkozhattak a középiskolás diákok az egyetemek képviselőivel és választ kaphattak a felsőoktatással kapcsolatos kérdéseikre.

       Megismerkedhettek az „Otthon tanulok, Szlovákia megjutalmaz“ ösztöndíjrendszerrel, amelynek köszönhetően a jövő év elsőévesei a szlovákiai egyetemeken az elkövetkező években 9 000 eurót (egyes esetekben akár 16 500 eurót) is kaphatnak tanulmányaikra.

      • Poznaj slovenskú reč

      • [SK]

       Aj v tomto roku sme sa zúčastnili regionálneho kola súťaže Poznaj slovenskú reč. Naša žiačka Agnesa Filipiaková, študentka 3. A triedy zvíťazila vo svojej kategórii.Tešíme sa na postup do celoslovenského kola.

       [HU]

       Ebben az évben is részt vettünk a Poznaj slovenskú reč regionális fordulóján Rimaszombatban. Filipiaková Àgi, iskolánk növendéke (3. A) kategóriájában 1. helyezett lett. Örülünk sikerének, mert az országos versenyen fog minket képviselni.

      • Mikszáth Kálmán Szent Péter esernyője

      • Április 16-án a füleki VMK-ban néztük meg gimnazistáinkkal a Zenthe Ferenc Színház előadását. Mikszáth Kálmán Szent Péter esernyője c. előadást láthattuk. Köszönjük a lehetőséget!

      • Az iskolai vers- és prózamondó verseny továbbjutói

      • Az iskolai vers- és prózamondó versenyen egy tucat diák szerepelt. Az idén kedvesebbnek bizonyult a versmondás, ebben a kategóriában 7 versenyző szerepelt.

       Az értékelők sorában Szókovács Éva, tanárnő, Fazekas Zsófia, diák és Balog József, PSP ösztöndíjas
       diák
       ült, akik értékelték és tanácsaikkal segítették a továbbjutókat.

       Továbbjutók: Oláh Katalin, Mihalovics Zsófia, Rapi Lilla, Oravecz Zoltán, Tóth Viktória, Szepesi Panni Dorina, Illés Panka, Farkas Anna

       Gratulálunk továbbá a sikeres szerepléshez : Darabos Barbarának, Szívós Lillának és Magtamás Zillének.

      • A magyar költészet napja

      • A magyar költészet napjáról hagyományosan megemlékeznek a füleki gimnazisták.
       József Attila születésnapján versüzeneteket küldtek egymásnak, kedvenc idézetüket posztolták, de a
       legkedvesebb feladatnak a versek ajándékozását tartották. A város intézményeiben szavaltak, a város
       lakóinak verseket osztogattak, és így örömet adtak és kaptak.
       Köszönjük az aktív hozzáállást!

      • Čo vieš o hviezdach?

      • Dňa 5.4.2024 sa v priestoroch Centra voľného času Lučenec uskutočnilo regionálne kolo astronomickej vedomostnej súťaž „ Čo vieš o hviezdach?“. Túto súťaž vyhlasuje Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove. Súťaží sa v troch kategóriách: I. kategóriu tvoria žiaci 4. - 6. ročníkov ZŠ a 1. ročníkov 8-ročných gymnázií, II. kategóriu tvoria žiaci 7. - 9. ročníkov ZŠ a 2. - 4. ročníkov 8-ročných gymnázií, v III. kategórii súťažia študenti stredných škôl a 5. - 8. roč. 8-ročných gymnázií.

       Našu školu v III. kategórii reprezentoval a získal pekné 3. miesto žiak 1. C triedy, Filip Šimon. Po rozhovore s Filipom sme sa dozvedeli, že sa astronómii venuje od roku 2021, keď počul pojem „astrofóbia“(strach z vesmíru). Hľadal odpovede na svoje otázky a postupne začal skúmať astronómiu, solárny systém a exoplanéty. Dnes už vlastní vlastný hvezdársky ďalekohľad a pozoruje Mesiac a planéty Jupiter, Saturn, Venušu a Mars.

       V krajskom kole mu držíme palce a prajeme veľa úspechov.

       Mgr. Agnesa Kováčová

      • Március idusa

      • Március idusán szép hagyomány, hogy a Csemadok Füleki Alapszervezet méltó ünnepséggel emlékezik meg nemzeti ünnepünkről. A füleki gimnazisták minden évben szerepelnek, és a közönség örömére minőségi percekkel örvendeztetik meg őket. Az idén László Attila, Fonogram-díjas erdélyi énekessel együtt énekeltek, táncoltak és szavaltak elsőseink és másodikosaink.

       Köszönjük a lehetőséget Mindannyiunk nevében!

      • XXXIV. Madách Imre – Mikszáth Kálmán Vers- és Prózamondó Verseny Balassagyarmaton

      • 2024. január 12-én 6 füleki gimnazista képviselte iskolánkat. Mihalovics Zsófia (I.A), Szepessi Panni Dorina (Sexta), Darabos Barbara (Sexta), Magtamás Zille (Sexta), Tóth Viktória (Sexta), Vass Eduard Roland (IV.A) osztályos tanulók kivételesen jól szerepeltek, hiszen mindenki különdíjjal, verstáborozási lehetőséggel és kiemelt helyezéssel végzett.

       Köszönjük diákjaink felkészülését és a szervezők meghívását.

      • Szép Magyar Beszéd

      • Gratulálunk az idén Tornalján megrendezésre kerülő kerületi verseny díjazottjának, Kósik Boglárkának, aki kategóriájában 3. helyezettként jutott az országos fordulóba.

      • Memoriál Györgya Oláha - Oláh György Emlékverseny

      • [SK]

       Už po štyridsiaty ôsmy raz sa konala celoštátna matematická súťaž žiakov s vyučovacím jazykom maďarským - Memoriál Györgya Oláha, ktorá je pomenovaná na počesť jej zakladateľa a je usporiadaná každý rok na inom mieste Slovenska. Tejto spomienkovej súťaže sa zúčastňujú žiaci stredných škôl s vyučovacím jazykom maďarským. Tento rok bolo hostiteľom Gymnázium Zoltána Kodálya v Galante.

       Žiaci majú pripravené štyri zadania pre každý ročník a riešia v nich štyri sady úloh, ktoré musia súťažiaci vyriešiť za štyri hodiny. Našu školu reprezentovali Anna Farkas a Panka Illés, žiačky 1. ročníka, v doprovode s ich pripravujúcim učiteľom, Róbertom Tomolyom. Na naše veľké potešenie, Illés Panka bola ocenená ako úspešná riešiteľka a Anna Farkas získala 1. miesto a tým vyhrala národné finále! Gratulujeme!

       [HU]

       Negyvennyolcadik alkalommal szervezték meg az országos Felvidéki Magyar Matematika Verseny – Oláh György Emlékversenyt, amelyet alapítójának, Oláh Györgynek az emlékére tartanak meg minden évben más helyszínen. Az emlékversenyen a magyar középiskolák diákjai vehetnek részt. Idén a galántai Kodály Zoltán Gimnázium adott otthon a középiskolások vetélkedőjének.

       Négy feladatsora van a négy évfolyamnak, négy-négy példával, amelyet négy óra alatt kell megoldaniuk a versenyzőknek. A Füleki Gimnáziumot Farkas Anna és Illés Panka 1. osztályos tanuló képviselte, felkészítő tanáruk Tomolya Róbert kíséretében. Nagy örömünkre Illés Panka sikeres megoldóként dícséretben részesült. Farkas Anna pedig 1. helyezést ért el, tehát megnyerte az országos döntőt! Gratulálunk!